Az ökölvívás története – Az ókori kezdetektől egészen a mai Sztárbox fináléjáig

Szerző: | 2023. december. 10. | Kikapcs

Ma sor kerül a Sztárbox szuperdöntőjére, az ökölvívás szinte az egész országot lázban tartja. (Fotó: 123RF)

Az ökölvívás (más szóval boksz) még jóval a Krisztus előtti időkre nyúlik vissza. Még Homérosz Iliász című művében is találunk rá példát, időszámításunk előtt a nyolcadik századból.

Hol volt legelőször jellemző sport az ökölvívás?

Bizonyítottan az ókori görög olümpiai sportok egyike volt az ökölvívás. Erre régészek jöttek rá, akik megállapították, hogy akkortájt kesztyű helyett még puha bőrbe csavarták az ujjaikat eleinte, végül azonban már fémmel nehezített nehéz bőrt használtak a kezdők kezének védelmezésére és az ellenfél megsebzésére.

Mik voltak az ókori játékok szabályai?

Mások, mint a ma ismeretes szabályok:

  • Bármilyen ütés megengedett volt, de az ujjakkal nem lehetett a szem ellen támadni.
  • A küzdelmeket nem szorítóban rendezték, a küzdőtérnek nem voltak határai.
  • Nem voltak menetek vagy időhatárok.
  • Azt a küzdőt hirdették ki győztesnek, akinek az ellenfele harcképtelen lett, vagy feladta a mérkőzést.
  • Nem voltak súlycsoportok, az ellenfeleket sorsolással választották ki.
  • A bírák a szabályok betartása érdekében a küzdőket megüthették a kezükben tartott bottal.
  • Ha egy mérkőzés túl sokáig tartott, a küzdők választhatták, hogy védőfelszerelés nélkül folytatják a küzdelmet.

Az ökölvívás később visszatért – mint sportág – az újkori olimpiai játékokon is

Legalábbis 1904-ben először, a III. nyári olimpiai játékokon. Itt öt különböző kategóriát különböztettek meg: harmatsúly, pehelysúly, könnyűsúly, középsúly, nehézsúly. Ez az 1920-as játékokra kiegészítődött még három kategóriával: légsúly, váltósúly, félnehézsúly.

Érdekesség, hogy míg a III. nyári olimpiai játékokon a nők mindössze egyetlen versenyszámban mérkőzhettek meg – ez a golf volt –, addig pont az egyetlen olyan sport, melyben a nők nem küzdhettek meg egymással az ökölvívás volt, egészen a XXX., 2012-ben Londonban tartott játékokig. Azóta minden olimpián teret adnak nekik is.

Miért került most a boksz hirtelen a középpontba?

Erről múlt héten írtunk, hogy az RTL „leporolta” korábbi formátumát – a Sztárboxot –, ami elképesztő nézettséget hoz, elsősorban a 18-49-es korosztály körében.

A szuperdöntő ma este 19:30-tól kerül műsorra, melyben a női könnyűsúly, a férfi középsúly és a férfi nehézsúly eddigi nyertesei küzdenek meg egymással.

Sajnálatos, hogy az egyik döntős – Dobos Evelin – néhány nappal ezelőtt kórházba került, ráadásul a sürgősségi osztályra. Így nem tudni még, hogy mit tartogat a ma este, pontosan mit láthatunk…

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.