Teszteld pénzügyi ismereteidet a Pénzmesterek online tudásversenyen!

Szerző: | 2024. április. 19. | Iskolák

Középiskolások, figyelem! Elindult a Pénzmesterek online tudásverseny. Fejleszd pénzügyi tudásod interaktív módon, és nyerj értékes díjakat!

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) idén is elindította középiskolásoknak szóló pénzügyi vetélkedőjét, a Pénzmesterek online tudásversenyt. A több mint kétmillió forint összdíjazású megmérettetés főtámogatója a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank. A hatodik alkalommal meghirdetett versenyen több mint kétmillió forint összdíjazás várja a résztvevőket, akiknek lehetőségük van az online vetélkedőn keresztül fejleszteni pénzügyi tudásukat és ismereteiket.

Országos kutatás a generációk pénzügyi felkészültségéről

Az ÖPOSZ a Pénzmesterek verseny kapcsán egy országos kutatást végzett, amelyben megvizsgálták a különböző korosztályok pénzügyi tudatosságát és felkészültségét, valamint azt, hogy hogyan ítélik meg az egyes generációk a többiek pénzügyi ismereteit és hozzáállását.

A válaszok alapján a megkérdezettek 56 százaléka egyetértett abban, hogy a 16-30 évesek nem igazán kezelik ügyesen a pénzügyeiket, és csak 20 százalék volt ezzel ellentétes véleményen. A 30 év felettiek kapcsán ugyanakkor pont fordított a helyzet, vagyis róluk jóval kedvezőbben nyilatkoztak a megkérdezettek: felük véli úgy, hogy ők jól vagy inkább jól kezelik a pénzügyeiket, egyharmaduk szerint pedig nem túl ügyesek ezen a téren. 

A kutatás egyik érdekes tanulsága, hogy a fiatalok több esetben is rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek. Szintén érdekes eredmény, hogy a válaszok alapján a 30 felettiek úgy gondolják, hogy a 30-60 éves korosztály nem kezeli túl jól a saját pénzügyeit.

„Ha a pénzügyi döntések terén kevésbé is látják magukat tudatosnak a fiatalok, ennek felismerése fontos lépés lehet ahhoz, hogy a szükséges ismereteket időben elsajátítsák. Ez a küldetése a Pénzmesterek versenynek is. A Pénztárszövetség egyik kiemelt célja, hogy tudatosítsa: nem lehet elég korán elkezdeni az öngondoskodást. Egyrészt így tud rutinná válni, beépülni a mindennapi pénzügyi döntések sorába, másrészt minél fiatalabb korban kezdi el valaki, annál hatékonyabbá válik a takarékoskodás, annál több olyan pénzügyi lehetőséget tud igénybe venni, mint amilyen például az egészség- és nyugdíjpénztárak esetében az adóvisszatérítés.“

– mondta el Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára. 

A pénzügyi ismeretek elsajátítása és a pénzügyi tudatosság növelése minden korosztály számára fontos. (Fotó: 123RF)

A Pénzmesterek Tudástára bárki számára elérhető

A Pénzmesterek verseny célja, hogy élményszerű és interaktív módon fejlessze a pénzügyi kultúrát a diákok körében, függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak az országban. Az online verseny lehetővé teszi bárki számára, hogy részt vegyen, tanuljon és játszhasson. Ehhez csak internetkapcsolatra és egy számítógépre, okostelefonra vagy tabletre van szükség. 

A verseny fő célja a pénzügyi tudatosság javítása és a hasznos információk széles körű elterjesztése. A Pénzmesterek weboldalán a Tudástár anyagai mindenki számára elérhetőek, a versenyre bárki regisztrálhat, de helyezést csak a középiskolás 9-11. évfolyamos versenyzők érhetnek el.

Felkészülés, heti kvízek, döntő

1. Regisztráció: A Pénzmesterek játék nyitott bárki számára, de csak a 9-10-11. évfolyamon tanuló középiskolások kerülnek díjazásra. Regisztrációra a Pénzmesterek verseny weboldalán, egy regisztrációs űrlap kitöltésével van lehetőség.

2. Felkészülés és gyakorlás: A Tudástár segít felkészülni a kvízben felmerülő kérdésekre, a gyakorló kvízzel pedig tét nélkül tesztelhetik a tudásukat a versenyzők.

3. Heti kvízek: A heti kvízeken a versenyzők minden helyes válaszért 10-10 pontot szerezhetnek. 

4. Döntő: A verseny 50 legsikeresebb játékosa bekerül a döntőbe. Az utolsó megmérettetés során derül majd ki, hogy kik viszik haza az értékes ajándékokat, vagy a fődíjat!

A verseny 2024. március 18-tól 2024. június 16. éjfélig zajlik. A verseny első szakaszában a versenyzőknek minden héten egy 10 kérdésből álló kvízt kell kitölteniük, ahol a helyes válaszok 10, a helytelen válaszok 0 pontot érnek. Aki minden kérdésre helyesen válaszol, további 50 plusz pontot kap.  Az első hat versenyforduló részét képező kvízek egészen 2024. május 16. 23:59 óráig elérhetőek a résztvevők számára. Ezután a verseny alapszakasza lezárul, és a legjobb 50 versenyző bekerül a döntőbe.

A döntő fordulóban, május 30. és június 17. között a versenyzők szintén 100 + 50 pontot érhetnek el a kvízen, illetve további 50 pontot kaphatnak egy maximum 600 szavas esszé feladatra. A nyertesek számára az ünnepélyes díjátadóra Budapesten kerül sor, várhatóan 2024 őszén.

A pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma mindenkinek ajánlott, aki érdeklődik a gazdasági folyamatok iránt, képes rendszerben gondolkodni és szereti a feladatait pontosan, precízen elvégezni. (Fotó: 123RF)

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma

Ha jól bánsz a számokkal, érdekel a pénzügy világa és biztos megélhetésre vágysz, érdemes megismerkedned a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakmával. Ez a szakma mindenkinek ajánlott, aki képes rendszerben gondolkodni és szereti a feladatait pontosan, precízen elvégezni. Nem hátrány, ha érdeklődsz a gazdasági folyamatok iránt, és szereted a gyakorlatias feladatokat. A gazdálkodás és menedzsment ágazat 5 éves képzése érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Pénzügyi tudásodat akár a mi kvízünkkel is tesztelheted!

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.