Legyél a több tízezer fiatal egyike, aki ingyen utazhatja be Európát vonattal!

Szerző: | 2024. április. 19. | Kikapcs

Vonat peronon nagy táskás lány áll.

A DiscoverEU program egy kalandos lehetőséget kínál az európai ifjúságnak, hogy felfedezzék Európa sokszínű kulturális örökségét és történelmét, miközben új barátságokat kötnek és élményekkel gazdagodnak. Ismerd meg közelebbről ezt az izgalmas lehetőséget!

A DiscoverEU program célja

A DiscoverEU az Erasmus+ program része, melynek célja, hogy 18 éves európai fiataloknak utazási lehetőséget kínáljon Európa-szerte. Az Európai Unió által finanszírozott kezdeményezés ösztönzi az európai ifjúságot a kontinens kulturális gazdagságának felfedezésére és megismerésére.

A program keretében a kiválasztott résztvevők utazási igazolványt kapnak, mellyel vasúton utazhatnak Európa legkülönfélébb részein keresztül. Ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy személyesen tapasztalják meg a különböző országok egyedi kultúráját, történelmi látnivalóit és gasztronómiai különlegességeit.

Európa térkép, rajta zászlós megjelölések. DiscoverEU
A program keretében a kiválasztott résztvevők utazási igazolványt kapnak, mellyel vasúton utazhatnak Európa legkülönfélébb részein keresztül. (Fotó: 123rf)

Jelentkezési feltételek

A jelentkezőknek meg kell felelniük néhány feltételnek a programba való bekerüléshez. 

  • Akkor pályázhatsz, ha 2005. július 1. és 2006. június 30. között születtél (e két dátumot is beleértve).
  • További feltétel, hogy a következő országok valamelyikének állampolgára vagy lakosa* légy: az Európai Unió valamely tagállama, beleértve a tengerentúli országokat és területeket (TOT-ok), vagy az Erasmus+ programhoz társult harmadik országok egyike: Észak-Macedónia, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia és Törökország.

A jelentkezési határidő 2024. április 30. déli 12 óra.

Gyűjts életre szóló élményeket!

A program kiválasztott résztvevői különböző időtartamú utazásokra jogosultak Európában, 2024. július 1. és 2025. szeptember 30. között legfeljebb harminc napig. Az utazás során minden résztvevő egyedi utazási igazolványt kap, amely lehetővé teszi számukra, hogy ingyenesen vagy kedvezményesen utazzanak Európa különböző részein vasúton vagy egyéb tömegközlekedési eszközökkel.

Emellett a résztvevők DiscoverEU európai ifjúsági kártyát is kapnak, amely további kedvezményeket biztosít szállásoknál, éttermeknél, múzeumokban és kulturális intézményekben.

Vidám fiatalok sétálnak egy folyó parton. DiscoverEU
Minden fiatalnak, aki megfelel a jelentkezési feltételeknek, érdemes lehet részt venni ebben az izgalmas programban, amely életre szóló élményeket és új barátságokat kínálhat. (Fotó: 123rf)

A DiscoverEU program egyedülálló lehetőséget kínál az európai ifjúságnak, hogy személyesen fedezzék fel Európa sokszínűségét és gazdag kulturális örökségét. Az utazás nemcsak élményekkel gazdagítja a résztvevőket, hanem segít megérteni és megbecsülni az európai kultúrák sokféleségét és egymás iránti tiszteletét. 

Minden fiatalnak, aki megfelel a jelentkezési feltételeknek, érdemes lehet részt venni ebben az izgalmas programban, amely életre szóló élményeket és új barátságokat kínálhat.

Ha érdekel, hogy hol keresd a legboldogabb embereket Európában, akkor olvasd el az Eurostat felméréséről írt cikkünket:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.