Olimpiai aranyat érő robottorta

Szerző: | 2024. február. 18. | Fősodor

Nyári Szandra aranyéremmel a nyakában, oklevéllel áll, "A jövő" című robottorta alkotása előtt a Kulináris Olimpián.

A robottorta, amellyel Nyári Szandra aranyérmet szerzett a stuttgarti kulináris olimpián, “A jövő” címet kapta.

A robottorta ötlete

Nyári Szandra sikerét 2024. február elején megtartott stuttgarti kulináris olimpián aratta, ahol “A jövő” című alkotása, az egyéni cukrász artisztika kategóriában aranyérmet érdemelt, hatvan másik művet maga mögé utasítva.

A torta kreáció megalkotására két hétig készült, és Szandra elmondása szerint az ötlet egyszerű volt: egy női robot formájában kívánta megjeleníteni a jövőt. Az összetéveszthetetlen küllemű torta belsejét ostyalapból, csokoládéból, puffasztott rizsből és cukormasszából készítette.

A stuttgarti sikere nem az első a fiatal cukrászművész életében. Korábban már két arany minősítést szerzett 2019-ben a Cake International-en, ami a világ legnagyobb tortadíszítő és cukrász rendezvénye. Emellett több hazai versenyen is diadalmaskodott, így például Budapesten és Békéscsabán.

A kulináris olimpia

Az IKA Kulináris Olimpiát 2024-ben Stuttgartban rendezték meg.

Ez az esemény 1900-ban indult útjára, és azóta a gasztronómiai világ egyik legjelentősebb versenyévé nőtte ki magát. A versenyt négyévente rendezik meg. Az első verseny házigazdája Frankfurt volt, de az elmúlt évek során Erfurt és Stuttgart is otthont adott már a kulináris olimpiának.

A verseny résztvevői és látogatói száma ámulatba ejtő: a 2020-as versenyen 67 nemzet képviseltette magát 1800 versenyzővel, akik több mint 8000 versenymenüt készítettek. A rendezvényt több mint 100 ezer látogató figyelte, akik egyedi és lenyűgöző gasztronómiai élményben részesültek.

Az IKA Kulináris Olimpia a WorldChefs gasztronómiai világszövetség szakmai védnöksége alatt áll, és komoly elismeréssel bír a világ minden tájáról érkező séfek és gasztronómiai szakemberek körében.

Magyar sikerek a robottorta mellett

A stuttgarti versenyen nem csak a robottorta ért el kiemelkedő eredményt, több érmet érdemlő magyar alkotás is született. 

A harminc magyar versenyző összesen hét arany, tizenegy ezüst- és tizenegy bronzérmet és hét diplomát hozott haza a következő kategóriákban: Regional  team (regionális csapat), Culinary Art (egyéni szakács), Culinary Artistic (egyéni szakács  artisztika), Pastry Art (egyéni cukrász) és Pastry Artistic (egyéni cukrászati artisztika).

Kismárton Máté maximális pontszámmal szerzett aranyérmet egyéni cukrász artisztika kategóriában, ami az olimpia történetében először sikerült magyar versenyzőnek.

Nyitókép forrása: Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség facebook oldala

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.