Svájci-Magyar Együttműködési Program a szakképzés támogatására

Szerző: | 2023. június. 28. | Fősodor

A képen a magyar és a svájci zászlók láthatók

Egyeztetést tartott az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. a Svájci-Magyar Együttműködési Program “Szakképzési program Magyarországon” című támogatási intézkedéseiről. 

Az eseményen részt vettek a Szakképzési Innovációs Tanács (SzIT) tagjai, a Szakképzési centrumok kancellárjai és főigazgatói, a vizsgaközpontok vezetői, civil szervezetek, a kamarák és felsőoktatási intézmények képviselői, valamint a Nemzeti Irányító Hatóság, a Svájci Hozzájárulási Iroda és a közreműködő szervezet munkatársai.

Mi az a Svájci-Magyar Együttműködési Program?

2006-ban hozták létre a Svájci–Magyar Együttműködési Program kezdeményezést. Ennek értelmében a Svájci Államszövetség az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott 10 tagország részére összesen 1 milliárd svájci frank hozzájárulást biztosított gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, valamint az elmaradott területek felzárkóztatása érdekében. A Svájci–Magyar Együttműködési Program I. időszaka során ebből Magyarország részesedése több mint 130 millió svájci frank volt. Az I. időszak 2017-ben lezárult, ebből a programból összesen 32 projekt, 2 pályázati alap, 1 ösztöndíjprogram és 1 kockázati tőkealap került megvalósításra hazánkban. Az elért szakmai sikerekről szóló kiadványt itt lehet elolvasni.

a képen a svájci és a magyar zászlók szerepelnek két egymásba illeszkedő puzzle darabon
A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében több fejlesztés is megvalósult hazánkban (Fotó: 123rf.com)

2019 decemberében a svájci parlament elfogadta a Svájci–Magyar Együttműködési Program folytatását. Ennek keretében 30 milliárd forint támogatást kapott Magyarország, amelyek célja az volt, hogy hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, a munkahelyek teremtéshez, a társadalmi és közbiztonság további javításához, a környezetvédelemhez, az egészségügyhöz, valamint a kutatás-fejlesztés és innováció ösztönzéséhez hazánkban.

A megvalósult eredmények

A május 25-i rendezvényen Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára ismertette a résztvevőkkel a Svájci–Magyar Együttműködési Program II. felében a szakképzési rendszer reformjának megvalósult intézkedéseit és az elért eredményeket. Kiemelte a programban tervezett fejlesztések fontosságát. A Svájci Alapból megvalósult program szakmai tevékenységeit és indikátorait Hudacsek László Péterné, az IKK Zrt. szakmai igazgatója mutatta be.

A résztvevők az előadások után feltehették kérdéseiket, megfogalmazhatták javaslataikat. A tapasztalatok szerint a legtöbb érdeklődés az együttműködésére, a meglévő tudás megosztására, és felhasználására, továbbá a fejlesztési eredmények disszeminálásának igényére irányult. A Svájci program célkitűzéseivel összhangban annak igénye is felmerült, hogy a hátrányos helyzetű járásokban, térségekben található szakképző intézmények a fejlesztési programba kerüljenek bevonásra.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.