A szociális szektor dolgozóit ünnepelték a Belügyminisztériumban

Szerző: | 2023. november. 22. | Fősodor

A képen Fülöp Attila és a szociális szektor egyik díjazottja látható.

A szociális munka napját minden évben november 12-én ünnepeljük. Az ebből az alkalomból a Belügyminisztériumban rendezett ünnepségen Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár adta át az elismeréseket a díjazottaknak.

Közösségépítő és közösségmegtartó erő

E nélkül a munka nélkül bár élni lehet, de nem érdemes.

– mondta el Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, aki a szociális munka közösségmegtartó erejére hívta fel a figyelmet a szociális munka napja alkalmából megrendezett ünnepségen a Belügyminisztériumban november 13-án. 

Az államtitkár szerint aki ezen a területen dolgozik, mindennapi munkájában nem az élet napos oldalát választja. Úgy véli, hogy a szociális munkával kapcsolatban fontos kiemelni a közösségmegtartó erőt, ami erősebb, mint az egyéni érdek, valamint a másik emberbe vetett feltétel nélküli bizalmat, mint fontos kapaszkodót.

A szociális területen dolgozók közösségépítő munkájukkal nem csak a rászorulóknak segítenek, hanem a hozzátartozóknak, így tágabb értelemben a falunak, a városnak és végül az egész nemzetnek is.

A kitüntetetteket – bár a szociális ellátás különböző területén dolgoznak – egy dolog összeköti: nap mint nap azt vállalják, hogy azt az elveszettnek hitt vagy erodálódott, megrongálódott közösségi szálat próbálják visszaépíteni, amely az adott embernek a legfontosabb.

– fűzte hozzá Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.

A szociális munka napja alkalmából négy kategóriában adott át elismeréseket Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, ezen felül tízen vehettek át miniszteri elismerő oklevelet. (Kép forrása: https://www.facebook.com/fulopattilaallamtitkar/)

Négy kategóriában díjazták a szociális szektor dolgozóit

A szociális munka napja alkalmából a következő kategóriákban adta át az elismeréseket Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a díjazottaknak:

  • Pro Caritate díj
  • Idősekért díj
  • Esélyteremtésért díj
  • Szociális munkáért díj

Ezen felül kimagasló szakmai tevékenységük elismeréséül tízen vehettek át miniszteri elismerő oklevelet.

A kitüntetettek névsora a linkre kattintva olvasható.

A szociális ágazatban dolgozók segítenek, támogatnak és közösséget építenek, őket ünnepeljük minden év november 12-én. (Fotó: 123rf.com)

A szociális munka napja

A szociális munka napját minden évben november 12-én ünnepeljük. Ezen a napon azok előtt hajtunk fejet, akik az év minden napján szociális szolgálatot teljesítenek. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra a szakemberekre, akik nap mint nap gondozzák és támogatják segítségre szoruló honfitársainkat.

A szociális munka az alkalmazott társadalomtudományok közé sorolt professzionális segítő tevékenység, amely elősegíti a társadalmi fejlődést, az egyének, csoportok, közösségek működésének javítását, helyreállítását, problémáinak megoldását. A szociális munka célja, hogy növelje a társadalom tagjainak jólétét és jóllétét. 

A szociális ágazatban dolgozók segítenek többek között a szegénységben élőknek, az időskor kihívásaival nehezebben megküzdőknek, az akadályozottsággal élőknek és a krízishelyzetbe került családoknak is. 

Ha elhivatottságot érzel mások segítésére, mindennapjaik megkönnyítésére és fejlesztésére, szívesen segítenél gyerekeken, fiatalokon és időseken, érdemes elgondolkodnod, hogy a szociális ágazatban tanulj tovább. Bár ezek a szakmák megterhelőek lehetnek fizikailag és néha lelkileg is, de emberileg nagyon sokat kaphatsz.

Kiemelt képünk forrása: https://www.facebook.com/fulopattilaallamtitkar/

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó