Ápolás és gondozás – a szociális ápoló és gondozó szakma

Szerző: | 2023. július. 22. | Mi leszek?

A grafikán egy ember tolószékben ül, mellett egy idősebb pár áll, és egy ápoló

Szereted az embereket? Van benned annyi empátia, hogy szívesen foglalkozz olyanokkal, akik rászorulnak? Érdekel az egészségügy? Akkor neked való a szociális ápoló és gondozó szakma. Ahogy a szakma neve is mutatja, az ápolás és gondozás olyan feladat, amelyhez szükség van egy nagy adag empátiára, emberségre és kedvességre is.

Miért éri meg manapság másokkal foglalkozni?

Főképp azért, mert emberileg és lelkileg mindennél többet kaphatsz ezekben a szakmákban. Az ápolás és a gondozás olyan feladatok, amelyek megterhelőek lehetnek fizikailag, és néha lelkileg is, de emellett feltöltenek jó élményekkel és megbecsüléssel.

Hogy pontosan mivel foglalkozik egy szociális ápoló és gondozó? Ők azok a személyek, akik a szociális és szakosított ellátások különböző intézményeiben gondozzák a rászorulókat. Olyan személyeket, akik az életkoruk, egészségi, mentális vagy fizikai állapotuk miatt segítségre szorulnak, mert például idősek, fogyatékosok, pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek, hajléktalanok. A szociális ápolók és gondozók sok esetben bentlakásos intézményekben látják el  munkájukat, amelynek célja a betegek komfortérzetének javítása, a betegségek megelőzése, már meglévő betegséget tüneteinek enyhítése.

A kép egy ételosztáson készült, amint épp egy tányér ételt nyújtanak egy rászorulónak
Ha van benned elég empátia, és segíteni akarsz a rászorulókon, akkor a szociális ápoló és gondozó szakma neked való (Fotó: 123rf.com)

Mondanunk sem kell, ehhez a munkához nagyon nagy szükség van empátiára és türelemre, kedvességre és az emberek szeretetére. Ezek azok a szociális kompetenciák, amelyek a legfontosabbak. A kommunikációs kompetenciádnak is jól kell működnie, hiszen emberekkel kell foglalkozni, és együttműködni. Ahhoz, hogy egy bizalmatlan, sérült vagy idős embert kooperációra bírjunk, nagyon jó meggyőző készséggel kell rendelkeznünk.

A munka gyakorlati vonatkozásához szükség van megfelelő kézügyességre a szakmai fogások elsajátításához. Nagyon fontos, hogy ezeket a szakmai fogásokat – ilyen például az emelés, mosdatás, a gyógyszerek fecskendővel történő beadása stb. – nem elég elsajátítani, hanem készség szintre kell fejleszteni. Továbbá az egészségügy fejlődő eszközeinek kezeléséhez szükség van valamennyi műszaki érzékre, esetleg digitális kompetenciára.

Emellett természetesen szükség van egészségügyi ismeretekre, hogy megtudjuk, miként kell ellátni az ápoltakat, valamint jogi ismeretekre, hogy tudjuk, mit tehetünk meg pontosan, meddig terjednek a jogaink és a kötelezettségeink. Ezeket az információkat a hároméves szakképző iskolai képzés alatt elsajátíthatjuk, amennyiben még nincs érettségink.

Neked való a szociális ápoló és gondozó pálya…

Ahhoz, hogy ezt a szakmát válaszd, nagyon erős szociális kompetenciával kell rendelkezned. Ha ténylegesen segíteni szeretnél olyan embereket, akik rászorulók, akkor érdemes ezt a szakmát választanod. Ha nem érzed magadban a késztetést, hogy megragadd a segítséget kérő kezét, akkor nem ez a neked való szakma. Vannak olyan embertársaink, akiknek a napjait meg kell színesíteni, akár az utolsó éveit kell jobbá tenni úgy, hogy az emberi méltóságukat megőrizhessék, és ez hatalmas munka, valamint nagy teher is. Azonban épp ettől adhat annyi pozitív élményt is ez a munka, mert az erkölcsi megbecsülés megfizethetetlen.

A képen egy idősebb ember keze nyugszik egy járókereten, a kezet egy másik, fiatalabb ember keze simogatja
Mind erkölcsileg, mind érzelmileg kiemelkedő dolog hivatásodnak választani azt, hogy másokon segíts (Fotó: 123rf.com)

Mennyit kereshet egy szociális ápoló és gondozó?

Általában az egészségügy és a szociális ellátás ágazatban a www.fizetesek.hu oldal alapján havi bruttó 260 ezer-688 ezer forint közötti fizetésre lehet számítani. Természetesen ez az összeg nagyban függ attól, hogy milyen szervezetnél, intézménynél vállalsz munkát, illetve attól is, hogy mióta dolgozol a szakmában. Azt sem szabad elfelejteni, hogy általában a gondozói szakmákra is jellemző, hogy nagy az átjárhatóság, és nem ritka az sem, hogy az emberek egyszerre több intézményben is munkát vállalnak, egymással párhuzamosan.

Ha érdekel a szociális ápoló és gondozó szakma, akkor a hivatalos képzési és kimeneti követelményeket itt tudod elolvasni.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.