Mit tehetünk télen a depresszió ellen?

Szerző: | 2023. december. 27. | Egészség

A depresszió sokakat elér télen. (Fotó: 123RF)

Télen alapvetően hajlamosabb a legtöbb ember a búskomorságra, hiszen a színvilág, a folytonos rossz idő és a mínusz fokok rá nyomják a bélyegjüket az ember hangulatára. Cikkünkben most adunk néhány jó tanácsot felvidításképp.

Van még ünnep a télen

Habár az advent időszakát és a karácsonyt már elhagytuk, négy nap múlva érkezik „az év legnagyobb bulija”, a szilveszter. Ez a legkiválóbb alkalom arra, hogy bulizhass, összefuss régi barátaiddal – akikkel az év többi időszakában a munka miatt egyszerűen nincs idő találkozni –, a jó társaság pedig mindig jó hatással van bárki kedvére. Másnap, Újév piros betűs ünnepén – ami ezúttal télen hétfőre esik – kipihenheted az előző éjféli koccintást.

Emellett január 6-án (Vízkereszt napján, mikor a keresztény hagyomány szerint lebontjuk a karácsonyfát) kezdődik meg a farsang időszaka. Valljuk be, rendkívül szórakoztató nézni, ahogy emberek különböző maskarákba öltöznek, persze senki sem tiltja meg, hogy beöltözz akár te is. Ez is egy remek társasági program a télre. A farsang vándorünnep, 2024-ben február 14-én ér véget.

Apropó: február 14-e. Ez ugye Valentin-nap, a szerelmesek ünnepe. Nyilván az is feldobja a hangulatodat, ha a pároddal csináltok egy közös programot, például elmentek közösen étterembe vagy moziba. Azonban ha egyedülálló vagy, akkor sem kell csüggedned, bekuckódhatsz az ágyba, és nézheted a jobbnál-jobb műsorokat és filmeket a tévében és a streaming-szolgáltatókon.

Társasjátékozás

A mai rohanó világban egyre kevesebb ideje akad az embernek, hogy időt szakítson a barátaira. Azonban, ha sikerül egy olyan társaságot találnod, akik mind szeretnek játszani, ez egy kiváló program lehet, hogy emberek között legyél és jól szórakozz télen is.

Rendszeres testmozgás

Sokan javasolják az aktív mozgást a téli időszakban. Ugyanis a sportoláskor a felszabaduló endorfin ellensúlyozza a kedvezőtlen biokémiai változásokat.

A napfény hiányának pótlása

A legtöbb embert az viseli meg, hogy jelentős mértékben csökken a télen a napsütéssel töltött órák száma. Tehát közrejátszik Magyarország földrajzi elhelyezkedése is – hisz míg az északi országokban hozzászokott a lakosság a szinte állandó sötétséghez, addig a bolygó trópusi részein tulajdonképpen nem figyelhető meg a jelenség. Javasoljuk a fényterápiát vagy a szoláriumot a napfény pótlására.

B-vitamin

Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban együnk minél több B-vitamint tartalmazó ételt: banánt, májat, különböző gabonaféléket, lencsét. Ezek fogyasztása mind különösen jó hatással van a téli depresszió leküzdésére.

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.