Tetőfedő szakma – Házaink felső védelme

Szerző: | 2024. február. 20. | Munka

Tetőfedő mászik a tetőn már lerakott, és még kupacokban álló cserepek között.

A tetőfedő szakma szakemberei felelnek az épületek tetőzetének kialakításáért és védelméért. Ahhoz, hogy megértsük ennek a szakmának a jelentőségét, érdemes áttekinteni, hogy mit is jelent pontosan a tetőfedő szakember szerepe,és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre azoknak, akik ezt a szakmát választják.

Mit csinál a tetőfedő?

A tetőfedő szakember feladata az épületek tetőzetének kialakítása és védelme. Ez magában foglalja a különböző tetőfedő anyagok kiválasztását és felhelyezését, a tetőszék szerkezetének megtervezését és kialakítását, valamint a tetőfedési munkálatok végrehajtását.

A tetőfedők felelnek azért is, hogy az elkészült tető védelmet nyújtson az időjárási viszontagságok ellen, és hosszú évekig megőrizze az épület szerkezetét.

Tetőfedő anyagok fajtái

A tetőfedők számos különböző tetőfedő anyaggal dolgozhatnak, amelyek mindegyike más-más előnyökkel és jellemzőkkel rendelkezik:

1. Bitumenes zsindely és hullámlemezek: Rugalmas és könnyen kezelhető anyagok, amelyek változatos formájukkal és színükkel széleskörű fedésképet biztosítanak. Ideális megoldást nyújtanak kisebb tetőfelületek esetén, és könnyen felszerelhetők saját kezűleg is.

Bitumenes lemezeket szögel fel egy ember kesztyűben egy tetőre.
Ideális megoldást nyújtanak kisebb tetőfelületek esetén, és könnyen felszerelhetők saját kezűleg is. (Fotó: 123rf)

2. Fémlemezek: A fémlemezek széles választéka könnyűségével és rendkívüli tartósságával kiemelkedő választásnak bizonyul a tetőfedés terén. Emellett modern bevonatrendszerüknek köszönhetően akár 30 éves élettartamot is elérhetnek, így ideális megoldást nyújtanak mind köz- mind magánépületek számára.

3. Égetett agyagcserepek: Hagyományos és tartós tetőfedő anyagok, amelyek változatos formákban és színekben elérhetők. Kiválóan alkalmazhatók közepes és meredek tetőkhöz, és tartósságuknak köszönhetően hosszú élettartamot biztosítanak az épületek számára.

4. Betoncserepek: Időjárásálló és színtartó anyagok, amelyek masszív tetőszék szerkezetet igényelnek. Az impregnált felületű változatok kiváló védelmet nyújtanak az időjárási viszontagságok ellen, és hosszú távú tartósságot garantálnak.

5. Pala és műpala elemek: Természetes vagy műanyagból készült elemek, melyek esztétikus és tartós tetőfedést biztosítanak. A kis súlyuk és rugalmasságuk lehetővé teszi könnyebb tetőszék kialakítását, míg az élettartamuk akár száz év is lehet, így hosszú távú védelmet nyújtanak az épületek számára.

Tetőfedő tesz fel fémlemezt a tetőre.
A fémlemezek széles választéka könnyűségével és rendkívüli tartósságával kiemelkedő választásnak bizonyul a tetőfedés terén. (Fotó: 123rf)

Hogyan válhatsz tetőfedővé?

A tetőfedő szakmát választóknak elengedhetetlenek bizonyos tulajdonságok és készségek, például jó fizikum, kézügyesség, szemmérték, matematikai és rajzkészség, valamint magabiztosság a magasban való munkavégzésben.

A tetőfedőnek készülők 3 éves szakképzésben részesülnek, melynek során megismerkednek a tetőfedő munka minden aspektusával és megszerzik a szükséges szaktudást.

A fizetesek.hu információi szerint a bádogos, tetőfedő bruttó bére 308 ezer forint és 791 ezer forint között alakul.

Tetőfedő méri és igazítja a tető szélén lévő cserepeket.
A szakma sokszínűsége lehetőséget kínál a kreatív munkavégzésre és az épületek esztétikus megjelenésének kialakítására. (Fotó: 123rf)

Kinek ajánlott a tetőfedő szakma?

A tetőfedő szakma ideális választás lehet azok számára, akik szeretnek a szabadban dolgozni, érdekli őket az építőipar, és rendelkeznek a szükséges képességekkel és készségekkel. A szakma sokszínűsége lehetőséget kínál a kreatív munkavégzésre és az épületek esztétikus megjelenésének kialakítására.

Összességében a tetőfedő szakma izgalmas lehetőséget jelent azoknak, akik szeretnének részt venni az építőipar egy fontos területének munkájában, és hosszú távú és változatos karrierre vágynak.

Ha érdekel a tetőfedő szakma, akkor tudj meg róla többet a szakmaleírásunkból:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.

Nyereményjáték

Promó

Promó