Új technikusi képzések Szombathelyen

Szerző: | 2024. január. 3. | Iskolák

A Savaria Technikum és a Széchenyi Egyetem vezetői aláírják az együttműködési szerződést.

A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) és a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum (VSZC) együttműködésének eredményeként hamarosan két új technikusi képzés indul Szombathely két középiskolájában.

A Savaria Technikum és Kollégiumban okleveles gépjármű-mechatronikai technikusképzés, míg a Gépipari és Informatikai Technikumban okleveles ipari informatikai technikusképzés lesz elérhető a következő tanévtől kezdve.

A technikusi képzés célja a könnyebb átjárhatóság biztosítása középiskola és felsőoktatás között, valamint a diákoknak olyan kompetenciák és készségek nyújtása, amelyek sikeres pályafutást tesznek lehetővé az egyetemen és szakmájukban egyaránt.

Az együttműködés eredményeként az okleveles technikusképzést végzők akár 30 kreditpont elismertetésére is számíthatnak, ha a Széchenyi István Egyetemen folytatják tanulmányaikat.

Az SZE Dunántúlon már számos iskolával működik együtt a technikusképzés területén. Kovács Zsolt, az egyetem általános és oktatási elnökhelyettese kiemelte, hogy az egyetem gyakorlatorientált, a munkaerőpiacon keresett tudást kínál a Vas vármegyei fiatalok számára. A diákoknak lehetőségük van részt venni kutatásokban, tudományos munkában és hallgatói csapatok tevékenységében.

A Savaria Technikum igazgatója, Sümegi Tamás, hangsúlyozta, hogy az okleveles technikusképzés elvégzése után a diákoknak lehetőségük van kreditpontokat szerezni a Széchenyi István Egyetemen. Az autószerelők oktatásában 55 éves hagyományra tekintenek vissza, és az új technikusképzés új lehetőségeket nyit meg.

Kovács Péter, a Gépipari és Informatikai Technikum igazgatója is méltatta az együttműködés fontosságát, kiemelve, hogy az iskolába bekerülő diákok tanulmányi átlaga egyre magasabb, így jó eséllyel indulnak majd a felsőoktatásban.

MTI hír

Nyitókép: VMSZC Savaria Technikum és Kollégium facebook oldala

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.