Ipari informatikai technikus szakma leírása

Szerző: | 2023. november. 28. | Elektronika és elektrotechnika

A képen egy ipari informatikai technikus látható munka közben.

Az ipari informatikai technikus a gyártó és kiszolgáló ágazatok középfokú végzettségű informatikai szakembere. Alapvető feladata, hogy ipari környezetben korszerű számítástechnikai termék-, folyamat- és háttértámogatást biztosítson.

Mivel foglalkozik egy ipari informatikai technikus?

Az ipari informatikai technikus feladata az ipari munkakörnyezet ellátása korszerű számítástechnikai eszközökkel, szoftverrel és hardverrel egyaránt. Képes vezetékes és vezeték nélküli hálózatokat megtervezni és koordinálni, távközlési és hálózati rendszereket üzemeltetni. Munkáját az IPAR 4.0 szakmai elvárásai alapján végzi. 

Ellátja a diagnosztikai, konfigurációs, teszt- és segédprogramok fejlesztését és rendszergazda szintű üzemeltetését, valamint a számítógéppel irányított mérő-, ellenőrző- és gyártóeszközök használatát és programozását, de képes robottechnikai részfeladatok végrehajtásában is.

Automatizált rendszerekben szoftveres beállításokat végez, irányítástechnikai jellemzőket módosít, részt vehet automatizált rendszerek részfeladatait irányító algoritmusok megalkotásában.

Az ideális szakember:

  • Jó szemmértékkel, tér- és színlátással rendelkezik
  • Logikai gondolkodás jellemzi
  • Kiváló a kézügyessége
  • Képes az önálló munkavégzésre
  • Jó problémamegoldó
  • Műszaki érdeklődésű

Speciális rokonszakmák:

Kiknek ajánlott az ipari informatikai technikus szakma?

Az ipari informatikai technikus szakma olyan fiatalok számára ajánlott, akik érdeklődnek az ipari informatika és az elektronika iránt, és olyan szakmára vágynak, ami ígéretes karrier utakat kínál kimagasló technológiai környezetben. A képzés ajánlott azok számára is, akik nyitottak a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.

Ipari informatikai technikus képzés

A képzés ideje 5 év (felnőtteknek rövidebb lehet). Az elektronika és elektrotechnika ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Aki szeretne felsőoktatásban továbbtanulni, az akár mérnökinformatikus alapképzésben is folytathatja tanulmányait.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

Promó

Promó