Ünnepi programok augusztus 20-án

Szerző: | 2023. augusztus. 18. | Fősodor

Fiatal nő, a kezében magyar zászlóval.

Augusztus 20-án az államalapításról és az államalapító Szent István királyról emlékezünk meg. Országszerte számos ünnepi programmal várják az érdeklődőket. A háromnapos rendezvénysorozat kínálatából készítettünk egy kis ízelítőt.

A hagyományokhoz híven az állami és egyházi programok így például a légiparádé, tisztavatás vagy a Szent Jobb-körmenet eseményei is az ünnepi programok között szerepelnek. Akik szívesebben vennének részt zenei programokon vagy gasztro-kulturális élményekkel szeretnének gazdagodni, számos program közül válogathatnak.

Új helyszín az ünnepi program kínálatban

Több mint húsz különböző helyszínen, köztük a most debütáló Vigadó Pianoban várják az ünneplőket az idei augusztus 20-i ünnepségen.  Az új helyszínen az élőzene rajongók számára klasszikus bárzongora koncertekkel, közkedvelt magyar sláger előadásokkal, francia sanzonokkal és táncbemutatóval fűszerezett operettekkel készülnek a szervezők.

Minden zenekedvelő talál programot magának

A zene szerelmeseit népszerű előadói koncertek várják. Augusztus 18-án este Charlie, a Tabánban lép fel, a Bagossy Brothers Company a Műegyetem Rakpartra várja a rajongókat szombat este. A tűzijáték előestéjén tervezett Liszt Ferenc: Via Crucis oratorikus darabját bemutató koncertet lehet megtekinteni a komoly zenét kedvelőknek. Farkas Zoltán „Batyu” és az Új Gereben zenekar a népzene kedvelőit várja vendégségbe.  Aki inkább táncolni szeretne, megteheti az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület műsora keretében. A csángó muzsikát hozza el a Tatros Együttes koncertje. Az együttes tagjai augusztus 19-én szombaton húzzák a talpalávalót a táncoslábúaknak.

14. alkalommal a Magyar Izek Utcája

A táncban megfáradtaknak érdemes betérni a Magyar Ízek Utcájába. Az idei vezértéma a pecsenye lesz, de bőven lesz választék a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi ételeiből is. Első alkalommal itt lehet megkóstolni az idei év, nyertes Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját, valamint a Szent István-napi kenyeret.

További ünnepi programok

2023. augusztus 20-án, a nemzeti ünnep alkalmából nyílt nap lesz az Országházban. Az érdeklődők reggel 10 órától tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát.

Budapesten rendezik meg a „Szent István Nap – Isten éltessen Magyarország!” című fesztivált, amely a fiatalabb korosztályt szeretné mozgósítani. Az államalapítás ünnepét további színes programok: történelmet megidéző előadások és kiállítások, gyerek és családi programok teszik felejthetetlenné.

parlament tűzíijátékkal
A Tűz és fények játéka látványtervét a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikóálmodta meg, rajzolta és programozta Iványi Árpád és Réti Barnabás művészeti koncepciójáraalapozva, míg a zenei aláfestést – amely a legnagyobb nemzeti klasszikusok műveibőlépítkezik – Elek Norbertnek köszönhetjük. (Fotó:123rf)

Az államalapítás alkalmából rendezett három napos ünnepi programokat a Szent István napi tűzijáték koronázza meg. Idén, minden eddiginél látványosabb tűzijátékot ígérnek a szervezők. 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fényjáték, lenyűgöző épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón – többek közt ezek teszik felejthetetlenné az idei ünnepi rendezvénysorozat fináléját Magyarország születésnapján.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.