Változott a Szakmajegyzék

Szerző: | 2023. augusztus. 15. | Fősodor

A képen egy kulcs látható karrier kulcstartóval.

A Szakmajegyzéken szereplő mintegy 180 szakma elsajátítására a szakképző intézményekben szakmai oktatás keretében van lehetőség.  A szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó jogszabály módosítás a Szakmajegyzéket is érintette. Mutatjuk hogyan változott a Szakmajegyzék.

A szakképzés szabályozásának finomhangolását célzó jogszabálymódosítás eredményeként új szakmával bővült a Szakmajegyzék, az oktatás ágazatban tanulható szakmák listája az óvodai nevelő szakmával egészült ki. 

A kreatív ágazat bőrtermékkészítő szakma új szakmairánnyal bővült. Így a hároméves képzés keretében eddig választható bőrdíszműves, cipőkészítő, ortopédiai cipész szakmairányok mellett a kesztyűkészítő szakmairány is választható az egyéves ágazati alapoktatást követően. 

A Szakmajegyzék változásai az egészségügy ágazat képzéseit is érintik

A technikumi képzésben törlésre került a szövettani szakasszisztens szakma. Az egészségügyi asszisztens szakma audiológiai asszisztens szakmairánya bővült egy szakterülettel és a továbbiakban audiológiai asszisztens és hallásakusztikus szakmairányként lesz elérhető.

Elektromos járművek gyártásával és szervizelésével foglalkozó hibrid és elektromos gépjármű mechatronikus szakma esetében a szakmai oktatás időtartama 3 évről 4 évre (kizárólag szakmai vizsgára felkészítő szakmai oktatásban 2 évről 3 évre) emelkedik. Ez a változás a 2023/2024-es tanévre felvételt nyert, illetve beiratkozott tanulókat, valamint a jogszabálymódosítás hatályba lépését (vagyis 2023. július 7-ét) megelőzően megkötött felnőttképzési szerződés alapján felnőttképzési jogviszonnyal rendelkezőket még kötelezően nem érinti, ők tanulmányaikat a számukra korábban meghatározott feltételek szerint fejezhetik be. 

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.