Gyorsképzés – ami azt ígéri, akár néhány hét alatt elsajátíthatsz egy szakmát

Szerző: | 2024. január. 17. | Iskolák

A különböző gyorsképzéseknek sok veszélye van. (Fotó: 123RF)

Bizonyára veled is jött már szembe – nem is egy – olyan hirdetés, amely középpontjában egy gyorsképzés állt, hogyan tanulhatod ki rövid időn belül egy komplett szakma minden fortélyát.

Milyen területeken érhető el gyorsképzés?

Szinte a legkülönbözőbb területekre vonatkozó hirdetésekkel találkozhatsz az eltérő social media felületeken. Akad gyorsképzés, ami azt ígéri profi grafikust, HR-szakembert, modellt/manökent, TB-ügyintézőt stb. farag belőled.

Jellemzően mennyi ideig tartanak ezek a gyorsképzések?

Általában 12 hetes időintervallumra hirdetik meg őket (amit vagy úgy teljesíthetsz, hogy hetente kétszer délután, vagy pedig heti egy alkalommal egyben szombaton veszel részt). Ezt még követni szokta egy „vizsga”, amit jellemzően mindenki sikeresen teljesít.

A személyes vagy az online megjelenés a gyakoribb ezeken a tanfolyamokon?

A COVID-19 koronavírusjárvány ideje alatt minden kurzus online-ra váltott vagy elmaradt. Mostanra viszont visszaállt a közel fele-fele arány. Nyilván a különböző képzések célja is meghatározza ezt, egy modellképzést nehezen lehet például kizárólag online formában elképzelni.

Mi a veszélye ezeknek a gyorsképzéseknek?

Az, hogy jelentős részük nem akkreditált. Ez azt jelenti, hogy nem hitelesek, elismertek, és ami a legfontosabb: nincsenek bejegyezve. Sok cég és vállalat egészen egyszerűen csak beszed egy nagyobb összeget, majd később a tanfolyam végén ad egy papírt, hogy sikeresen elvégezted azt.

Nagyon fontos, hogy pontosan tájékozódj, és járd körbe az adott képzést, nehogy feleslegesen fizess!

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.