XXIII. Cultura Nostra Kárpát-medencei történelmi verseny

Szerző: | 2023. október. 10. | Iskolák

Régi történelmi atlasz látható a képen.

Hazai és határontúli magyar középiskolások számára indított történelmi versenyt a Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség. A Magyarország történetével kapcsolatos történelmi versenyre 2023. október 15 -ig lehet jelentkezni.

Kiket céloz meg a történelmi verseny?

A versenyen 9-12. évfolyamon tanuló magyarországi és határainkon túl élő magyar középiskolások vehetnek részt, 3 fős csapatokban képviselve iskolájukat. A vetélkedő küldetése a magyar fiatalság összetartozás-tudatának megerősítése és a magyar történelem egy-egy fontos fejezetére vonatkozó ismeretek elmélyítése. A két szervező intézmény egyetértése alapján a vetélkedő a Kárpát-medence egész területéről szólítja meg a középiskolákat.

A történelmi vetélkedő menete

A verseny Magyarország történetét öleli fel, a honfoglalástól az Árpád-ház kihalásáig (895-1301).

Az első két fordulóban a csapatoknak egy-egy – az adott korszakra vonatkozó kérdésekből álló – online tesztfeladatot kell megoldaniuk. A tesztprogram használatáról és a tesztfeladatok eléréséről részletes útmutatót küld a pályázat kiírója.

  • Az 1. forduló időpontja: 2023. november 28.
  • A 2. forduló időpontja: 2024. január 16.

A harmadik, egyben utolsó forduló a szóbeli döntő, amelyet a Pannonhalmi Főapátságban rendeznek 2024. március 26-án. A szóbeli döntőre az online fordulókon legmagasabb pontszámot elérő csapatok kapnak meghívást. A legjobb eredményt elért csapatok és a felkészítő tanárok február 20-ig kapnak értesítést.

A szóbeli döntővel egybekötve a meghívottak megtekinthetik a főapátság látnivalóit, különösen a Levéltár és a Könyvtár értékeit. A legjobb három helyezett csapat többnapos Kárpát-medencei kiránduláson vehet részt. Minden

Történelmi kódex látható a képen.
A történelmi vetélkedő első fordulójához ajánlott szakirodalom: Magyar Kódex I. Az Árpádok világa.(Fotó:123rf)

Mikor és hogyan lehet a jelentkezni a versenyre?

Jelentkezni ezen az oldalon lehet az űrlap hiánytalan kitöltésével.

Határidő: 2023. október 15.

A XXIII. Cultura Nostra Kárpát-medencei történelmi verseny további részletei a Rákóczi Szövetség honlapján olvasható.

2023 évi történelmi verseny nyertes csapatai

Több mint húsz éve hirdeti meg rendszeresen a Rákóczi Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság a Cultura Nostra elnevezésű történelmi versenyét. A tavalyi versenynek Magyarország története a szatmári békétől II. József haláláig volt a támája.  Összesen több, mint 150 csapat nevezett a Kárpát-medence egész területéről. Több forduló után a legjobb tízből választották ki a három dobogóst.

  • 1. Gödöllői Református Líceum és Gimnázium
  • 2. Ciszterci Szent István Gimnázium
  • 3. Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium  

Ha szereted a történelmet töltsd ki kvízeinket!

Történelmi kvíz: Királyok és kiránynők

Kvíz: 10 legfontosabb évszám a magyar történelemben

10 fontos évszám a magyar történelemben

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.