Új ipari robotika labort adtak át Miskolcon

Szerző: | 2023. október. 10. | Iskolák

Robotika tanműhelyben dolgozó fiatal tanulók

Átadták a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum új, mintegy 150 millió forintból kialakított ipari robotika laborját pénteken Miskolcon.

Az eseményen Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár hangsúlyozta, a szakképző infrastruktúrát fejleszteni kell, hogy a gazdaság, a gazdasági szereplők és a szakképző iskolák laborjai megfeleljenek a 21. századi technikai színvonal kihívásainak.

A magyar-szlovák Interreg pályázat segítségével megvalósult laborberuházásra utalva az államtitkár elmondta, ez a projekt rámutat arra, hogy nemcsak a magyarországi, hanem az egész Kárpát-medencei szakképzésért tenni kell Kárpátalján, Erdélyben, Székelyföldön, a Felvidéken és a Délvidéken is.

Hankó Balázs rámutatott, a szakképzés megerősítését több lépés és célkitűzés köré csoportosítja a magyar kormány. A célkitűzések között például a munkaerőpiaci igényeknek történő megfelelés, a szakképzési rendszer teljes megújítása, az ösztöndíjrendszer biztosítása a tanulók számára, az oktatók bérének folyamatos emelése, a már említett infrastruktúra-fejlesztés, valamint a felsőoktatás, a szakképzés, az innováció és a felnőttképzés „kéz a kézben” működtetése szerepel – sorolta.

„Ne felejtsük, jól halad a magyar kutatás és innováció, hiszen nemcsak a rangsorokban haladunk előre, hanem Nobel-díjasaink is vannak, a szakképzésünk pedig Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes lett” – fogalmazott Hankó Balázs.

Tanuló lány egy robotika tanműhelyben.
A 2021-ben elindított projektben 150 millió forintot fordítottak a csúcstechnológiás robotika tanműhely kialakítására. (Fotó: 123rf)

A robotika labor kialakítása 150 millió forintba került

Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta, egy térségi regionális együttműködés gyümölcse ez a robotika labor, amelyet a Miskolci Szakképzési Centrum és a kassai Szalkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola valósított meg.

A 2021-ben elindított projektben 150 millió forintot fordítottak a csúcstechnológiás tanműhely kialakítására – tette hozzá.

A számítógép vezérlésű robotikai megmunkálógépekkel felszerelt laborban két ipari robot dolgozik, illetve kialakítottak egy ipari gyártósort szimuláló rendszert is. A beruházáshoz 83,3 millió forintot az Interreg pályázat Interskill 2021 programja biztosított, a fennmaradó összeget pedig a környékbeli nagyvállalatok pénzügyi támogatásából finanszírozták.

Az 1950 óta működő intézményben az iskola megállapítása óta folyik a villamosipari szakemberek képzése. Az elektronika, informatika, valamint az automatizálás egyre nagyobb szerephez jut a mindennapi életben, erre reagálva az iskola már 1988-tól számítástechnikai, 2013-tól pedig automatikai képzésekkel is gazdagította a képzési kínálatát. Az intézményben érettségi és technikusi végzettség szerezhető nappali és esti képzési formában.

MTI

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.