Az új generáció aszfaltja: zajcsökkentés – Útépítő és útfenntartó szakemberek

Szerző: | 2024. február. 6. | Mi leszek?

Útépítő munkások aszfaltoznak nagy géppel.

Az útépítés és útfenntartás területén folyamatos törekvések vannak, hogy az utak minél biztonságosabbak és környezetbarátabbak lehessenek. Ezt a célt szolgálta egy nemrégiben lezárult építési beruházás is. A Colas Hungária Építőipari Zrt. által megvalósított projekt eredményeiről és az útépítő és útfenntartó szakmáról itt olvashatsz.

Az új aszfaltkeverék

A Colas Hungária Építőipari Zrt. sikeres projektjének köszönhetően új fejezet nyílt az útépítés és útfenntartás terén. A „Aszfaltkeverék felületi jellemzőinek felhasználás-orientált fejlesztése és optimalizálása…” című kezdeményezés 246 millió forintos költségvetéssel valósult meg, és 2023 december 31-én zárult le, hozva magával az úttörő aszfaltkeverékeket.

A projekt fókuszában a zajcsökkentő aszfaltkeverékek álltak, melyek nem csak a zajterhelést minimalizálják, de biztonsági funkciókkal is rendelkeznek. Az esztétikus és környezetbe illeszkedő keverékek létrehozásakor a felhasználás-orientált aszfaltkeverékek fejlesztése volt a cél.

A projekt nemcsak a keverékek fejlesztésére összpontosított, hanem egy döntés segítő folyamatábrát is kidolgozott. Ez a folyamatábra segítséget nyújt a tervezőknek és megbízóknak az optimális keverék kiválasztásában, hogy az adott tervezési feladat minden szempontból kielégítő megoldást találjon.

Az projekt sikerei – útépítő és útfenntartó szakember

Az innovatív projektek, mint a Colas által vezetett, nem csupán újításokat hoznak az anyagok terén, hanem az építőipar hírnevét is növelik. Az új generációs aszfalt és az ehhez kapcsolódó fejlesztések inspirációt nyújthatnak a fiataloknak, akik a szakma iránt érdeklődnek.

Az új aszfaltkeverékek bevezetése nemcsak csendesebb és biztonságosabb utakat hoz, hanem az útépítők és útfenntartók munkáját is népszerűsíti. Az építőipar és az útfejlesztés iránti elkötelezettség kulcsfontosságú a jövő generáció számára, akiknek példát mutathatunk a fenntartható és innovatív közlekedési megoldások terén.

A projekt 2023-ban sikeresen zárult, de az általa hozott újítások hosszú távú hatással lehetnek az építőipar és az utak fejlesztésére. A csendesebb és biztonságosabb utak kialakítása nemcsak a közlekedők életét könnyíti meg, hanem elősegíti a fenntartható és környezettudatos közlekedést is. A Colas Hungária Építőipari Zrt. ezen fejlesztéseivel bebizonyította, hogy az útfejlesztés és a környezettudatosság tökéletesen kéz a kézben járhatnak.

Útépítő munkás cipője és lába látszik, ahogyan épp a frissen lerakott aszfaltot igazgatja.
Ők felelnek az új utak építéséért és a meglévő utak karbantartásáért, javításáért. (Fotó:123rf)

Az útépítő és útfenntartó szakemberek

Az aszfalt új generációjának hozadékai nem csupán a zajcsökkentés terén lesznek érezhetők, hanem a közlekedésbiztonság terén is. Az útépítők szerepe a tervezéstől a megvalósításig kiemelkedő fontosságú, és az új aszfaltkeverékek bevezetése segíti őket ebben a kihívásokkal teli munkában.

Az útépítő és útfenntartó szakemberek kulcsfontosságú szerepet játszanak az útinfrastruktúra fejlesztésében és fenntartásában. Ők felelnek az új utak építéséért és a meglévő utak karbantartásáért, javításáért.

Az alkalmazott hagyományos és új technológiák segítségével nemcsak az útszakaszokat alakítják ki, hanem gondoskodnak a vízelvezető rendszerekről és a térburkolatokról is. A munkafolyamatokban részt vesznek az útépítés teljes körű előkészítésétől, beleértve a földmunkákat, az alapozást és szigetelést, egészen az aszfaltozásig.

Emellett a biztonságos közlekedést is támogatják, részt véve a munkaterület környezetében szükséges forgalomterelésben. A szakemberek széles skálájú kéziszerszámokat és gépeket alkalmaznak a munkafolyamatok során, beleértve a szerszámgépeket, anyagmozgató gépeket, aszfaltterítőket, kotrógépeket, valamint úthengereket és aszfaltmarókat is.

Az útépítő és útfenntartó szakmát szakképzésben lehet tanulni, ha érdekel, és többet megtudnál róla, akkor olvasd el a szakmaleírásunkat:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.