A szakmai vizsgákra február 15-ig lehet jelentkezni

Szerző: | 2024. február. 6. | Fősodor

A képen vizsgázó diákok láthatók.

A szakképzés tavaszi szakmai vizsgaidőszakára 2024. február 15-ig kell benyújtani a jelentkezési lapokat a tanulóknak. A tavaszi szakmai vizsgaidőszak május 6-án, hétfőn kezdődik.

Önálló jogszabály határozza meg a szakképzésben a tanév rendjét

A szakképzési törvény korábbi módosítása megteremtette annak jogalapját, hogy a 2023/2024. tanévtől a szakképzésben is önálló jogszabály határozza meg a tanév rendjét. A korábbi évek gyakorlata szerint a szakképző intézményekben megegyezett a tanév rendje a köznevelési intézményekével. Az idei tanévtől azonban a két szabályozás külön válik egymástól.

Az új rendszer bevezetését olyan speciális, a szakképzés egészét érintő események indokolták, mint a nyári szakmai gyakorlat vagy a duális képzés.

Ezeknek az egyedi, oktatásszervezési folyamatoknak a figyelembevétele és az egységes szabályozása a gyakorlatorientált szakképzés hatékonysága miatt indokolt.

Májusban kezdődnek a tavaszi szakmai vizsgák

A 2023/2024-es tanévben február 15-ig lehet jelentkezni a diákoknak a tavaszi szakmai vizsgaidőszakra.

A tanult szakma szakmai vizsgájára a tanulóknak vagy a felnőttképzés keretében résztvevőknek, az akkreditált vizsgaközponthoz kell benyújtaniuk a jelentkezési lapot az akkreditált vizsgaközpont által meghatározott formában.

A jelentkezési laphoz csatolni kell a szakmai vizsgával kapcsolatos kérelmeket és az ilyen kérelem alapjául szolgáló okiratok másolatát is.

A tavaszai vizsgaidőszak első napja 2024. május 6-a, hétfő.

Miből áll a szakmai vizsga?

A szakmai vizsga egy interaktív számítógépes vizsgarészből és egy projektfeladatból áll. Ez utóbbit a szakmai vizsgára kell vinni vagy ott kell elkészíteni és bemutatni.  A vizsga független vizsgaközpontokban, három tagú vizsgabizottság előtt történik.

Mit kell tudni a projekt feladatról?

A projektfeladat az adott szakma sajátosságaitól függően lehet gyakorlati vizsgamunka, vizsgaremek, vizsgamű vagy egyéb vizsgaprodukció. De a Képzési és Kimeneti Követelmény dokumentuma alapján lehet záródolgozat vagy portfólió elkészítése is.

Tavaly tavasszal változott a szakképzésben az elméleti szakmai vizsga, amelyről ebben a cikkben olvashatsz.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó