Ma van a nemzetközi Biztonságos Internet Napja

Szerző: | 2024. február. 6. | Egészség

A képen egy latopot tartó nő látható, a képernyőn Biztonságos Internet Napja felirattal.

A Biztonságos Internet Napja minden év februárjának első keddjén kerül megrendezésre. Célja, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos internethasználatra és az online tér veszélyeire, különösen a gyerekek és a fiatalok számára. 

A kezdeményezés 14 ország részvételével indult

A Biztonságos Internet Napja az EU SafeBorders projekt kezdeményezése volt 2004-ben, amit kezdetben 14 országban rendeztek meg. 2005-ben a szervezést az Insafe hálózata vállalta magára. Az évek során a Biztonságos Internet Napja kiemelt eseménnyé vált, ma már a világ közel 190 országában megrendezik, az Európai Unió területén kívül is. 

Cél a biztonságos és tudatos internethasználat

A Biztonságos Internet Napja alkalmából rendezett programok és rendezvények célja, hogy felhívják a figyelmet a biztonságosabb, tudatosabb és felelősségteljesebb internethasználat fontosságára, különösen a gyermekek és fiatalok számára. 

A témák között kiemelt fontossággal szerepel az internetes veszélyekről és kihívásokról való tájékoztatás, az online zaklatás és bántalmazás elleni küzdelem, valamint az internetes biztonsági ismeretek fejlesztése.

A hazai program felelőse a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által üzemeltetett magyar Safer Internet Center.

A Biztonságos Internet Napja alkalmából rendezett programok és rendezvények célja, hogy felhívják a figyelmet a biztonságosabb, tudatosabb és felelősségteljesebb internethasználat fontosságára, különösen a gyermekek és fiatalok számára. (Fotó: 123rf.com)

Interaktív játékok a gyerekeknek, előadások a felnőtteknek

Az Biztonságos Internet Napját hazánkban ma, február 6-án rendezik a Magyar Telekom Székházban. A programok során a gyerekek interaktív játékokban vehetnek részt, a felnőttek pedig tudatosságnövelő előadásokat hallhatnak olyan ismert szakemberektől, mint például Dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke, vagy Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő, mentálhigiénés szakember.

A részletes program a saferinternet.hu linkre kattintva érhető el. 

Nagy Diák TudatosNet Teszt

A Nagy Diák Tesztek egy három fordulóból álló játéksorozat, aminek keretében különböző témájú teszteken vehetsz részt. A Nagy Diák TudatosNet Teszt február 1-jén indult a Yettel ProSulival együttműködésben. 

A játékos tanulást segítő, értékes nyereményekért zajló online tudásverseny elsősorban a 14-20 éves korosztálynak szól, de 2024. május 1-ig bárki kitöltheti, aki fel szeretné mérni a biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismereteit. 

A tesztet a nagydiaktesztek.hu weboldalon találod, ahol a részletes információkat és a nyereményjáték menetét is elolvashatod.

A játékos tanulást segítő, értékes nyereményekért zajló Nagy Diák TudatosNet Teszt elsősorban a 14-20 éves korosztálynak szól, de 2024. május 1-ig bárki kitöltheti, aki fel szeretné mérni a biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismereteit. (Fotó: 123rf.com)

A tudatos és biztonságos internethasználatot a Gazdasági Versenyhivatal is támogatja

Idén januártól hivatalosan is elindult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tudatos internet használatra nevelő Digitális Tinik programja, amihez bármelyik iskola csatlakozhat. A program célja, hogy felhívja a figyelmet  a gyermekekre leselkedő veszélyekre a digitális térben. A tapasztalatok alapján a 12-13 éves korosztály a legfogékonyabb a témára, de a 45 perces interaktív oktatási anyag 10-16 éves kor között bármely diák számára hasznos ismereteket tartalmaz.

Tavaly a Be Social által végzett „Magyar Tinik a Neten” felmérés 3202 fiatal bevonásával vizsgálta a 14-25 éves korosztály online szokásait, ahol a digitális biztonság terén aggasztó eredmények is születtek. 

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.