5 parádés ajándékötlet pedagógusoknak az évzáróra

Szerző: | 2023. június. 9. | Iskolák

Van néhány olyan alkalom az évben, például a ballagáskor, a pedagógusok napja vagy akár az iskolaváltás, amikor illik megköszönni az osztályfőnöknek (és az iskolai éveinket egyengető tanítóinknak és tanárainknak) a sok segítséget, gondoskodást. Ilyen helyzetben jól jön a kevésbé sablonos és megszokott ajándékok helyett egy új, formabontó ajándékötlet. 

Tanítóink és később tanáraink a tanteremben eltöltött évek alatt időt és energiát nem spórolva próbálják átadni a tudásukat, ami – lássuk be – nem kis kihívást jelent. Sem nekik, sem nekünk. Legalább annyi időt ( ha nem többet) töltünk velük, mint a szüleinkkel. 

A tanítás nem egyszerű foglalkozás, egy létforma, a szeretet, odafigyelés és szigor különös egyvelege. Még ha akadnak is olykor feszült pillanatok, a lényeg nem változik. Látják ahogy cseperedünk, próbálgatjuk a határainkat (és az ő határaikat is). Végigkísérik a mélypontjainkat és a sikereinket egyaránt. Garantáltan megéri ezt a sok időt, energiát és segítséget meghálálni egy kedves ajándékkal. Mutatunk is néhány formabontó ötletet, amiből biztos, hogy könnyű lesz választanotok!

ajándékötlet pedagógusoknak - a képen egy szomorú néni látható akinek egy serpenyőt adnak ajándékba
A legjobb ajándékok kreatívak és egyediek. Fontos, hogy illeszkedjenk kedvenc tanárotok személyiségéhez, és a tanár-osztály viszonyához!
Fotó: canva.com

Néhány őrült (jó) ajándékötlet 

  1. A kreatív: egyedi képregény

Minden osztály életében vannak olyan vicces vagy emlékezetes pillanatok, amikre évek múltán is szívesen gondoltok vissza. Ezeket egyedi képregény formájában meg tudjátok örökíteni, és még különösebb technikai tudás sem kell hozzá. Mindössze egy jó kis (lehetőleg ingyenes) applikáció és némi kreativitás szükséges. Ehhez érdemes kipróbálnotok a Toonytool appot, de egy kis kereséssel sok más online programban is bűvészkedhettek. Ha kész a képregény, egy digitális nyomdában gyorsan le is tudjátok gyártatni a műremeket.

  1. A humoros: saját készítésű „kötelezők röviden”

A kötelező olvasmányok is lehetnek szórakoztatóak, főleg ha az osztály megírja a saját, vicces verzióját. Nincs is szórakoztatóbb egy irodalomtanárnak, mint amikor a megszokott végkifejlet helyett Júlia ghostingolja Rómeót, esetleg Toldi a tikkadt szöcskenyájjal legelészik inkább, minthogy a rúddal Buda felé mutogasson.

(Agyament) ötleteket könnyen meríthettek Henrik Lange: 90 ​klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak című könyvéből is. Ha az író a Bibliát össze tudta foglalni mindössze 4 képen, nektek sem lesz probléma ezt a kis műremeket összerakni. A végeredményt stílusosa, pélkdául egy összehajtott pergamentekercsen, selyemszalaggal átkötve tálaljátok.

  1. A pihentető: relaxációs csomag

Az év végi hajrában nem csak ti, hanem a tanárok is megfáradnak. Támogassátok hát őket egy jó kis relaxációs csomaggal. Ebbe belefér egy zselés szemmaszk, törölköző turbán, néhány fürdőbomba, aromadiffúzor vagy illóolaj. 

  1. A felkészült: túlélő csomag a következő osztályhoz

Tanárnak, tanítónak lenni nem könnyű feladat, de elköszönő tanítványként készíthettek egy frankó  „túlélő” csomagot a következő generáció terelgetéséhez. 

  1. A csoportos: Közös élmény

A legjobb ajándék sokszor nem egy tárgy, hanem egy emlékezetes, utolsó közös kaland. Lehet ez egy szabadulószoba, vagy egy egynapos osztálykirándulás, a lényeg, hogy együtt éljétek át.

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására