„Nyomdaipar: ez a szakma folyamatosan fejlődik, megújul, itt nincs idő – sem lehetőség – unatkozni.” – interjú Sántáné Fazekas Tündével

Szerző: | 2023. április. 29. | Iskolák

A képen az interjúalany szerepel és az interjú címe

A nyomdaipar azon szakmák közé tartozik, ahol folyamatos a fejlődés, újabb és újabb technológiák születnek, amelyekkel folyamatosan tartani kell a lépést. Az ilyen ágazatok, szakmák oktatása kifejezetten nagy terheket ró az oktatási intézményekre, hiszen a tanulóknak a legújabb módszereket, fogásokat kell tanítani ahhoz, hogy a munkaerőpiacon meg tudják vetni a lábukat. Azt mindenki számára egyértelmű lehet, hogy nincs sok értelme olyan munkaerőt képezni, aki később a munkahelyén nem tudja ellátni a feladatait.

Nyomdász ismerőseimtől korábban már sok jót hallottam a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpontról. Azt mesélték, hogy a képzőközpont tannyomdájának eszközparkja kiemelkedő, az oktatók a szakma legjobbjai közé tartoznak. Éppen ezért, nagyon örültem neki, hogy a Szakma Sztár Fesztiválon találkozhattam az említett tanműhely vezetőjével, Sántáné Fazekas Tündével, és vele beszélgethettem a jelenlegi nyomdaipari képzésekről, a nyomdaipari szakmákról.

Mi a tapasztalata, mennyire érdeklődnek a diákok a nyomdaipar képzései iránt?

Sántáné Fazekas Tünde: Békéscsabán elég sok műszaki jellegű középfokú képzés van, a Békéscsabai Szakképzési Centrumnak nagyon széles a képzési palettája, és ezen belül mindig el tudunk indítani egy teljes nyomdaipari technikus osztályt. Mindig van érdeklődő, és úgy tapasztalom, hogy a fiatalok az utóbbi időben egyre céltudatosabbak. Elterjedt a híre mind a centrumnak, mind a nyomdaipari képzőközpontnak, már kifejezetten azzal a céllal érkeznek hozzánk a tanulók, hogy szeretnék megnézni a nyomdát. Nagyon-nagyon jó feltételeket tudunk biztosítani, a kelet-európai régiónak a legfelszereltebb nyomdaipari tanműhelye vagyunk, talán ennek is köszönhető, hogy egyre többen választják ezt a szakmát a mi intézményünkben. Ugyanakkor mi is szembesülünk azzal, hogy csökken a gyermeklétszám. Egy gyermekért egyszerre sok ágazat verseng, hiszen mindenki a jó műszaki érzékű, matematikai gondolkodású kreatív gyerekeket szeretné bevonzani a műszaki képzésébe. Tavaly sikerült elindítanunk egy hároméves évfolyamot is, ami nem ad érettségit, de a tanulók hamarabb léphetnek ki a munkaerőpiacra (szakképző iskolai képzés – a szerk.). Úgyhogy nyitottak vagyunk minden megoldásra, de természetesen örülnénk neki, ha még több érdeklődőnk lenne.

– Általában melyik korosztály választja a képzéseiket? Tehát elsősorban az általános iskolából érkező fiatalok, vagy inkább az idősebb korosztály a felnőttképzés keretében?

Sántáné Fazekas Tünde: A diákjaink jelentős része az általános iskolából érkezik, tehát 9. évfolyamra iratkozik be hozzánk. Kisebb létszámban, de vannak érettségizettek is, akik az érettségi utáni kétéves képzés lehetőségét választják, illetve esti hallgatóink is vannak. Kevesebben jönnek azok közül, akiknek a nyomdai szakterület teljesen idegen, a legtöbben már valamelyik nyomdában dolgoznak egy munkaterületen. Nekik megtetszett a nyomda világa, és szeretnék ezt a szakmát hivatásszerűen űzni, ehhez kívánnak végzettséget szerezni.

A képen egy fiatal és egy idősebb nyomdai munkatárs beszélgetnek
A nyomdaipar képzéseire jelentkezhetnek diákok, pályakezdők, és a szakma idősebb képviselői egyaránt (Fotó: 123rf.com)

– Melyik az a készség, képesség, amire a legnagyobb szüksége van a gyerekeknek, akik a nyomdaipar területén szeretnének tevékenykedni?

Sántáné Fazekas Tünde: Nagyon fontos elvárás a tanulókkal szemben a technológiának a szeretete, a kíváncsiság, illetve kiemelten fontos a kézügyesség, a gyakorlati érzék, és a kreativitás. Ez egy nagyon kreatív iparág, és most nem csak a tervezés területére gondolok, bár a tervezés az alapja mindennek. De ha körülnézünk a nyomdaipari szakmában, akkor azt látjuk, hogy nagyon sokféle gép tartozik ezekhez a munkafolyamatokhoz, estig lehetne sorolni, hogy milyen berendezéseket kell kezelnie egy szakembernek. Ezeknek a gépeknek a kezelését meg kell érteni, tudni kell gyorsan döntést hozni, és hirtelen beavatkozni, ha valami nem úgy történik, ahogyan kellene. Ezek a munkafolyamatok tehát döntésképességet és technológiai kreativitást igényelnek. Az ipar folyamatosan fejlődőben van, mindig újabb és újabb technológiák érkeznek, amihez ezek a fiatal szakemberek alkalmazkodnak, és nem egy fejlesztést ők találnak ki, illetve fejlesztenek. A nyomdaipar egy nagyon innovatív szakma.

A képen nyomdai gépsor látható
A tanulóknak a legfejlettebb eszközparkon kell tanulniuk a szakmai fogásokat, hogy a munkaerőpiacon meg tudják vetni a lábukat (Fotó: 123rf.com)

– A gyakorlati képzések a duális képzőhelyeknél, vagy inkább az intézményen belül zajlanak?

Sántáné Fazekas Tünde: Mi nagyon szerencsések vagyunk Békéscsabán, mert az intézményen belül kialakított infrastruktúra kiválóan alkalmas arra, hogy a gyakorlati képzéseket mi végezzük. Másrészt viszont nagyon sok nyomdai üzemmel vagyunk jó kapcsolatban, így tanulóinknak a duális képzés lehetősége is adott. Az a bevett gyakorlat, hogy a duális partnereinknél feltöltjük a helyeket. Úgy tapasztaltuk, hogy a gyerekek szívesen is választják ezt a lehetőséget. Amennyiben egy tanulónak már nem jut külső gyakorlati hely, vagy pedig kifejezetten az a kérése, hogy bent maradhasson az iskolában, akkor pedig mi biztosítjuk a gyakorlati helyet, az üzemi körülményeket, hiszen az egész épület így van kialakítva, hogy erre alkalmas.

– Mit gondol, miért érdemes a nyomdaipart választani 2023-ban?

Sántáné Fazekas Tünde: Nagyon sok érvet tudok mondani a nyomdaipar mellett. Az egyik érv az, hogy nagyon változatos munkát biztosít. Szemben például egy hasonló körülmények között zajló, mondjuk összeszerelési területtel, nagy a változatosság. A nyomdaiparban szükség van a gépkezelők szakmai tudására ahhoz, hogy a termelés a lehető legjobban működjön. A másik érvem, hogy ez a munka nem monoton, nem unalmas semmilyen szinten. Egy nyomdaüzemben nagyon sokféle munkát lehet végezni. A mi képzési palettánk alapján két-három területre iskolázzuk be a tanulókat, de jóval többféle munkaterület van egy nyomdában, ahol az ember megtalálhatja a számítását. A harmadik érvem, hogy nagyon sok méretű üzem található az országban a kis családi vállalkozástól egészen a csomagolóipari, vagy a nagy gyártó cégekig. Tehát akinek a multi környezet a testhezállóbb, az ott tud elhelyezkedni, de aki a családias verziót preferálja, az is megtalálja a helyét. A negyedik érvem, hogy a nyomdaipar egy családias szakma, itt összetartás van. Aki bekerül egy ilyen közösségbe, annak egy életen át mindig lesznek jó barátai, ismerősei, kollégái, akivel tudja tartani a kapcsolatot, illetve akivel együtt tudnak haladni a pályán. És ehhez kapcsolódik az ötödik érvem is: ebben a szakmában nagyon nagy magaslatokba lehet eljutni, akár saját vállalkozást is indíthat az ember. De a legfőbb érvem: soha nem unalmas. Ez a szakma folyamatosan fejlődik, megújul, itt nincs idő – sem lehetőség – unatkozni.

A képen nyomdai gép látható
A nyomdaipar nagyon változatos munkát biztosít (Fotó: 123rf.com)

– Személy szerint Önöknek mi a következő céljuk? Már rendelkeznek kitűnő eszközparkkal, nagyon jó képzési programjuk. Mi az, amit még szeretnének elérni?

Sántáné Fazekas Tünde: Jelenleg a legmodernebb eszközökön zajlik az oktatás, és nagyszerű oktatók tanítják a diákjainkat. A kapcsolataink a vállalkozásokkal, a duális képzőhelyekkel elsőrangú. Amit következő lépésként szeretnénk elérni, az a felsőfokú nyomdászképzésbe történő csatlakozás. Ehhez a technikai fejlettségünk már megvan, például olyan egyedülálló laboratóriumunk van, ami sok esetben még cégeknél sem található meg, és olyan vizsgálatokat végzünk el a laborunkban, amit a cégeknél nem tudnak megcsinálni. Az infrastruktúra, illetve a kollégák felkészültsége abszolút alkalmas arra, hogy a felsőfokú nyomdászképzést támogassuk. Ennek szellemében született egy együttműködési megállapodás az Óbudai Egyetemmel, amelynek keretében okleveles technikus képzéssel bővítettük a képzési lehetőségeinket, megkönnyítve ezzel a nyomdász tanulóknak az egyetemre való bejutást.

Az interjú a Szakma Sztár Fesztiválon készült, amelyről a beszámolóinkat itt olvashatjátok.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó