Apponyi Franciska Jövőműhely Program: Új reményt kínál a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedett fiataloknak

Szerző: | 2024. március. 16. | Munka

Apponyi Franciska Jövőműhely Program keretében az ORFK-nál elhelyezkedett fiatalok csoportképe.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Belügyminisztérium közös programja, az Apponyi Franciska Jövőműhely Program, egy olyan kezdeményezés, melynek célja a gyermekvédelmi szakellátásban felnőtt fiatalok segítése az életükben és pályaválasztásuk támogatása.

A program keretében tíz fiatal lehetőséget kapott arra, hogy munkát vállaljon a rendőrségnél, megnyitva ezzel a gyermekvédelem új perspektíváit.

Apponyi Franciska Jövőműhely Program

Az Apponyi Franciska Jövőműhely Program négy hónappal ezelőtt indult útjára, és azóta jelentős előrelépést ért el a gyermekvédelemben nevelkedett fiatalok életében. Fülöp Attila, a belügyi tárca gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy a programnak köszönhetően tíz fiatalnak sikerült új lehetőségeket teremteni, és életútjukat elindítani. Ez a kezdeményezés nemcsak a fiatalok életét befolyásolja, hanem az egész gyermekvédelmi szektor számára inspirációt jelent.

A program folytatásaképpen további munkáltatókkal terveznek együttműködni, hogy még több gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedett fiatalnak nyújtsanak lehetőséget a munkára. Az OTP és az OPUS GLOBAL már csatlakozott a kezdeményezéshez, és más vállalatokat is ösztönöznek arra, hogy nyissanak kaput a gyermekvédelemben felnőtt fiatalok előtt.

A rendőrség szerepe a jövőműhely programban

A rendőrség kiemelkedő szerepet vállalt a programban, és elsőként csatlakozott hozzá. Pozsgai Zsolt, az ORFK személyügyi helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy a rendőrség számos lehetőséget kínál a gyermekvédelemben felnőtt fiatalok számára. Lehetőségük van rendőrök, fegyveres biztonsági őrök, határvadászok vagy közalkalmazotti státuszú munkavállalók lenniük.

A program eddigi eredményei biztatóak: a novemberben indult képzések nyomán hét fiatal már elhelyezkedett a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, míg további három fiatal más vidéki rendőr-főkapitányságnál talált állást.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a program valóban képes új lehetőségeket nyitni a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedett fiatalok számára, és segíthet nekik gyökeret ereszteni a rendőri szervezeteknél.

Az Apponyi Franciska Jövőműhely Program egy teljes körű mentorprogram része, melynek célja a gyermekvédelemben felnőtt fiatalok támogatása és segítése az életben való boldogulásban.

Az elnevezés sem véletlen, hiszen Apponyi Franciska, aki a program névadója, életében rengeteget tett a gyerekekért, és jelmondata mindannyiunk számára példaként szolgálhat: „Akinek érdemén felül van, adósa annak, akinek hibáján kívül nincs.” A program tehát nemcsak a jelenlegi fiataloknak jelent reményt, hanem az egész társadalomnak üzenetet hordoz arról, hogy együtt képesek vagyunk változtatni és segíteni azokon, akiknek szükségük van rá.

Egy felnőtt kéz, benne egy gyerek kéz, ami tart egy szivecskét.
A szakma kiemelkedő fontossággal bír a gyermekek jogainak védelmében és előmozdításában. (Fotó: 123rf)

A gyermekvédelem fontos tagja

A szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens olyan fontos tagja a gyermekvédelemnek, aki aktívan részt vesz a prevencióban és a problémák megelőzésében. Feladatai közé tartozik felvilágosító tevékenységek végzése, oktatás a szülőknek, iskolai programok szervezése és a közösségekkel való együttműködés a gyermekjogok népszerűsítésében.

Fontos kiemelni, hogy a szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens nemcsak technikai szakértelemmel rendelkezik, hanem empatikus hozzáállással és a gyermekek jogainak tiszteletével is. A szakma kiemelkedő fontossággal bír a gyermekek jogainak védelmében és előmozdításában.

A szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens szakképzésben 5 év alatt képződik (felnőtteknél lehet rövidebb idő). Amennyiben további információkat szeretnél megtudni a képzéssel és a szakmával kapcsolatban, olvasd el a szakmaleírásunkat.

Nyitókép forrása: Fülöp Attila facebook oldala

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.