Magyarország tortája felhívja a figyelmet a cukrász szakma szépségére

Szerző: | 2024. augusztus. 21. | Fősodor

A Magyarország Tortája verseny célja, hogy a vállalkozó szellemű cukrászok egy új, innovatív, de mégis a hagyományos magyar ízvilághoz hű tortát alkossanak.

2024-ben a Magyarország Tortája címet Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal kézműves cukrászda cukrászának Mákvirág fantázianevű alkotása nyerte el.

Magyarország Cukormentes Tortája titulust pedig a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László cukrászok Zöld málna elnevezésű kreációja érdemelte ki.

Csonka László cukrász és Novák Ádám mestercukrász bemutatja Magyarország cukormentes tortáját. (MTI/Hegedüs Róbert)

Fekete ribizli és rózsavíz az alapanyagok között

A Mákvirág megalkotója számára a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg. A torta fő összetevőit a fehér csokoládé krém, a fekete ribizli réteg, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs adják. Ebben a tortában harmonikus összhangba kerül a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást.

Magyarország tortája, a Mákvirág. (MTI/Lakatos Péter)

A cukormentes Zöld Málnánál a zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna-zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák.

Magyarország cukormentes tortája, a Zöld málna. (MTI/Lakatos Péter)

Hol kapható Magyarország Tortája 2024-ben?

Az ország tortája verseny jelentősége a cukrász szakmában

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját, a különleges, madártejes tortát, azóta a Miniszterelnökség (korábban: a Miniszterelnöki Hivatal) és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal a megtisztelő cím elnyerésére.

Az Országtorta verseny nem csupán egy kreatív kihívás, hanem komoly szakmai elismerést is jelent. Az a cukrász, akinek a tortája elnyeri az „Országtorta” címet, nemcsak szakmai hírnevet szerez, hanem az egész országban ismertté válik. 

A verseny arra is ösztönzi a cukrászokat, hogy új technikákat és alapanyagokat próbáljanak ki, ezáltal továbbfejlesztve szakmai tudásukat. A magyar cukrászat hagyományai erősen gyökereznek az ország kultúrájában, de a verseny mindig arra bátorítja a résztvevőket, hogy modernizálják és újraértelmezzék ezeket a hagyományokat. Ez a folyamatos innováció biztosítja, hogy a magyar cukrászat a világ élvonalában maradjon.

Te is szívesen kipróbálnád magad ebben a szakmában?

Annak, akit érdekelnek az édességek, a pékáruk, a kenyerek és sütemények készítése, jó választás lehet a sütő- és cukrászipari technikus szakma

A sütő- és cukrászipari technikus egyaránt rendelkezik a pék és a cukrász szakma ismereteivel is. A két szakma ismeretének köszönhetően képes hatékonyabban ellátni a vállalkozás feladatait. A sütőipari és cukrász termékek készítésén kívül a technikus feladata a gyártási folyamatok irányítása és minőségbiztosítása, az eszközök, gépek és gépsorok üzemeltetése és karbantartása, valamint a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzése. 

Ide kattintva olvashatsz róla bővebben.

Ha pedig kifejezetten a sütemények, torták, fagylaltok világa vont, a te szakmád a cukrász. 

A cukrász az alapanyagok mestere, a habverők varázslója, aki nem egyszerűen édességeket állít elő. Művészi, kreatív munkát végez. Mivel süteménnyel, tortával főként jeles alkalmakkor kényeztetik magukat az emberek (névnap, szülinap, esküvő, évforduló), így a cukrász felemelő feladata és felelőssége, hogy ezeket a pillanatokat a kreációival még emlékezetesebbé tegye.

A kreatív szemlélet mellett mesterien bánik a sütőipari/cukrászati gépekkel és eszközökkel. Magabiztosan használja az alapanyagokat. A klasszikus receptek alkalmazása mellett mindig új ízekkel, textúrákkal, technológiai megoldásokkal kísérletezik.

Az igazán jó cukrász szerelmes a szakmájába. Ezért folyamatosan képezi magát, és vágyik a megújulásra.

Ide kattintva olvashatsz róla bővebben. 

Címkék:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó