Ahogy már megszokhattuk, a magyar államiság megszületésének szimbolikus napjához, augusztus 20-hoz kapcsolódik egy gasztronómiai szempontból fontos esemény, Magyarország Tortájának kiválasztása. Ez az alkalom a hazai cukrászok kreativitásának és szakmai hozzáértésének megmérettetése is.
A Magyarország Tortája verseny célja, hogy a vállalkozó szellemű cukrászok egy új, innovatív, de mégis a hagyományos magyar ízvilághoz hű tortát alkossanak.
2024-ben a Magyarország Tortája címet Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal kézműves cukrászda cukrászának Mákvirág fantázianevű alkotása nyerte el.
Magyarország Cukormentes Tortája titulust pedig a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László cukrászok Zöld málna elnevezésű kreációja érdemelte ki.
Fekete ribizli és rózsavíz az alapanyagok között
A Mákvirág megalkotója számára a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg. A torta fő összetevőit a fehér csokoládé krém, a fekete ribizli réteg, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs adják. Ebben a tortában harmonikus összhangba kerül a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást.
A cukormentes Zöld Málnánál a zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna-zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák.
Hol kapható Magyarország Tortája 2024-ben?
- Magyarország Tortáját árusító cukrászdák – Cukrászdák neve szerint 2024.
- Magyarország Tortáját árusító cukrászdák – Település szerint 2024.
- Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét árusító cukrászdák – Cukrászdák neve szerint 2024.
- Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét árusító cukrászdák – Település szerint 2024.
Az ország tortája verseny jelentősége a cukrász szakmában
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját, a különleges, madártejes tortát, azóta a Miniszterelnökség (korábban: a Miniszterelnöki Hivatal) és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal a megtisztelő cím elnyerésére.
Az Országtorta verseny nem csupán egy kreatív kihívás, hanem komoly szakmai elismerést is jelent. Az a cukrász, akinek a tortája elnyeri az „Országtorta” címet, nemcsak szakmai hírnevet szerez, hanem az egész országban ismertté válik.
A verseny arra is ösztönzi a cukrászokat, hogy új technikákat és alapanyagokat próbáljanak ki, ezáltal továbbfejlesztve szakmai tudásukat. A magyar cukrászat hagyományai erősen gyökereznek az ország kultúrájában, de a verseny mindig arra bátorítja a résztvevőket, hogy modernizálják és újraértelmezzék ezeket a hagyományokat. Ez a folyamatos innováció biztosítja, hogy a magyar cukrászat a világ élvonalában maradjon.
Te is szívesen kipróbálnád magad ebben a szakmában?
Annak, akit érdekelnek az édességek, a pékáruk, a kenyerek és sütemények készítése, jó választás lehet a sütő- és cukrászipari technikus szakma.
A sütő- és cukrászipari technikus egyaránt rendelkezik a pék és a cukrász szakma ismereteivel is. A két szakma ismeretének köszönhetően képes hatékonyabban ellátni a vállalkozás feladatait. A sütőipari és cukrász termékek készítésén kívül a technikus feladata a gyártási folyamatok irányítása és minőségbiztosítása, az eszközök, gépek és gépsorok üzemeltetése és karbantartása, valamint a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzése.
Ide kattintva olvashatsz róla bővebben.
Ha pedig kifejezetten a sütemények, torták, fagylaltok világa vont, a te szakmád a cukrász.
A cukrász az alapanyagok mestere, a habverők varázslója, aki nem egyszerűen édességeket állít elő. Művészi, kreatív munkát végez. Mivel süteménnyel, tortával főként jeles alkalmakkor kényeztetik magukat az emberek (névnap, szülinap, esküvő, évforduló), így a cukrász felemelő feladata és felelőssége, hogy ezeket a pillanatokat a kreációival még emlékezetesebbé tegye.
A kreatív szemlélet mellett mesterien bánik a sütőipari/cukrászati gépekkel és eszközökkel. Magabiztosan használja az alapanyagokat. A klasszikus receptek alkalmazása mellett mindig új ízekkel, textúrákkal, technológiai megoldásokkal kísérletezik.
Az igazán jó cukrász szerelmes a szakmájába. Ezért folyamatosan képezi magát, és vágyik a megújulásra.
Ide kattintva olvashatsz róla bővebben.