Mit tanul egy sütő- és cukrászipari technikus?

Szerző: | 2024. február. 26. | Iskolák

A képen a sütő- és cukrászipari technikus látható az elkészült kenyerek mellett.

A sütő- és cukrászipari technikus keresett szakember, hiszen a vállalkozásoknak nagy szükségük van az ilyen sokrétű szakmai tudással rendelkező munkavállalókra. A szakmát az élelmiszeripar ágazat öt éves technikumi képzésén sajátíthatod el, ahol tanulmányaid során megismerkedhetsz az élelmiszeripar, valamint a sütő- és cukrászipar titkaival.

Mivel foglalkozik a sütő- és cukrászipari technikus?

A sütő- és cukrászipari technikus egyaránt ismeri a pék és a cukrász szakma alapjait is. Sütő- és cukrászipari üzemekben az élelmiszer nyersanyagainak minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát, feldolgozását, tárolását és csomagolását végzi, illetve felügyeli ezeket a tevékenységeket. 

Munkája során különböző kenyereket, péksüteményeket, finom pékárukat, uzsonna-, kikészített- és teasüteményeket állít elő, fagylaltokat, parfékat, pohárkrémeket, bonbonokat készít, egyszerű- és különleges díszítőműveleteket végez.

Feladatai közé tartozik a termelés szervezése és irányítása, valamint a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítása is. Közreműködik a minőségbiztosítási rendszerek kialakításában, működtetésében, valamint a termékfejlesztésben.

A képzésbe történő belépés feltételei

A képzés megkezdéséhez legalább alapfokú iskolai végzettségre van szükség, emellett foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálaton és a pályaalkalmassági vizsgálaton egyaránt meg kell felelni a szakirányú oktatás előtt.

A sütő- és cukrászipari technikus szakma az élelmiszeripar ágazat 5 éves technikumi képzésén sajátítható el, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. 

A sütő- és cukrászipari technikus feladatai közé tartozik a termelés szervezése és irányítása, valamint a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítása is. (Fotó: 123rf.com)

Széleskörű élelmiszeripari ismeretekkel gazdagodhatsz

A képzés első két éve az ágazati alapoktatásról szól, mely során olyan élelmiszeripari alapismereteket sajátíthatsz el, mint az élelmiszerismeret vagy az élelmiszervizsgálat.

Sikeres alapvizsga után három éves szakirányú oktatás során épülnek be a képzésbe a szakmához szükséges ismeretek. Ezalatt megismerkedhetsz többek között a sütőipari és cukrászipari termékkészítéssel, a sütő- és cukrászipari gépek használatával, az élelmiszerbiztonsággal és a minőségbiztosítással, de táplálkozás-élettant és mikrobiológiát is tanulhatsz. A képzés során olyan gazdasági és vállalkozási ismereteket szerezhetsz, amik a munkavállalás során hasznodra lehetnek. 

A képzés része a 245 óra egybefüggő szakmai gyakorlat is, melyből 140 órát a 11., és 105 órát a 12. évfolyamon kell teljesítened.

A sütő- és cukrászipari technikus egyaránt ismeri a pék és a cukrász szakma alapjait is. (Fotó: 123rf.com)

Az öt éves képzés szakmai vizsgával zárul

Az 5. év végén a képzés befejezéseként szakmai vizsgát kell tenned. Ennek feltétele egy portfólió elkészítése, amit a vizsga során be is kell mutatni. Emelett egy központi interaktív, több feladattípust felölelő vizsgára és egy több részből álló gyakorlati feladatra számíthatnak a tanulók.

A sütő- és cukrászipari technikus képzés részletes Programtantervét és a Képzési és Kimeneti Követelmények teljes leírását a linkekre kattintva olvashatod. 

Kompetenciaelvárások a sütő- és cukrászipari technikus szakmában

A sütő- és cukrászipari technikus szakma olyan fiatalok számára ajánlott, akik szeretnek a konyhában dolgozni, és egyaránt érdeklődnek a kenyérfélék, a péksütemények és cukrászipari termékek készítése iránt. 

A szakmához fejlett ízérzékelésre és színlátásra van szükség. Az ideális szakember megbízható és felelősségteljes, jellemző rá a pontosság és a szabálykövetés, munkatársaival pedig könnyen együttműködik, igazi csapatjátékos. Ezek mellett a munkavégzés során szükség van a megfelelő állóképességre is.

Ha szeretnél többet megtudni a sütő- és cukrászipari technikus feladatairól, itt olvashatod a szakma leírását:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.