Tradíciókra épülő és a modern szakmai kihívásokra reagáló borkadét képzés indítását tervezi a Miskolci Szakképzési Centrum. 1999-ben alakult István Nádor Borlovagrendben létrehozott tagozatra a turizmus és vendéglátás területe iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését várják.
A borlovagrend kadét tagozat az István Nádor Borlovagrend, a Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Miskolci Szakképzési Centrum és a Miskolci SzC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola közös szakmai együttműködésének keretében indul.
Gyakorlatra fókuszál a borkadét képzés
A borkadét képzés célja, hogy a turizmus és vendéglátás ágazat szakmai képzésében tanuló fiatalok tudásának bővítése a borkultúra, a borfogyasztási etikett, borászati ismeretek, valamint a sommelier területeken. A képzés a hagyományok megismerése mellett a fiatalok szakmai fejlődésére is lehetőséget szeretne teremteni.
A leendő borkadétok számára számos előnyt tartogat a borkadét képzés, Az elméleti tudás megszerzésén kívül gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek a protokoll képzéseken, valamint különböző rendezvényeken és fesztiválokon is részt vesznek majd.
A képzésen résztvevők megismerhetik az ételek és italok közötti harmonizáció szerepének fontosságát elsősorban a tájegységre jellemző borkínálat és a helyi ételspecialitások figyelembevételével.
A képzést eredményesen elvégzőket, jelölés alapján, borlovag kadéttá avatják és viselhetik az István Nádor Borlovagrend kadétjait jelképező hímzett francia vállpántot.
A borkadét képzés indítására a GINOP 6.2.7. projekt keretében létrehozott Miskolci Gasztro Centrum átadását követően kerül sor, azonban az együttműködő felek szerint az első kadétok ünnepélyes avatása már év végén megvalósulhat.
Ha érdekel a borkultúra érdemes elolvasnod a témához kapcsolódó cikkünket, amelyben a Wine Spectator díjjal jutalmazott magyar éttermekről írtunk. A rangos díjat a miskolci Avalon Ristorante idén második alkalommal nyerte el.