Cserélnéd a mobilod? Adattörlő alkalmazás nélkül könnyen ellophatják a fotóid!

Szerző: | 2023. augusztus. 21. | Kikapcs

Adattörlő alkalmazás segítségével törölhetőek az adatok. A képen a törlés szemléltetése látható.

Új mobil, tablet vagy okosóra, laptop vásárlásakor a legtöbben igyekeznek megszabadulni a régi, elavult eszközeiktől. Hacsak nem ment véglegesen tönkre, sokan elajándékozzák, elcserélik vagy eladják a feleslegessé vált darabokat. A használat során rengeteg fotó, sms, vagy olyan adat kerül az eszközökre (például jelszavak), amik jó esetben nem szeretnénk, ha idegen kézbe kerülnének. A manuális törlés azonban nem a legjobb megoldás. Ugyanis adattörlő alkalmazás nélkül az eszköz tartalmát bárki vissza tudja állítani!

Nemcsak hasznos, de kötelező is az adattörlő alkalmazás

“Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendelet alapján 2021. december 1-jétől a tartós adathordozó eszközök (érintőképernyős mobiltelefon, laptop stb.) vásárlásával egyidejűleg a kereskedőknek át kell adniuk egy adattörlő kódot a fogyasztók részére. Ezzel lehetővé vált az adattörlő alkalmazás által támogatott eszközön tárolt adatok egy alkalommal történő, biztonságos és visszavonhatatlan törlése. A kereskedők az adattörlő kódot 2022. december 31-ig papíralapú címke formájában adták át a fogyasztóknak, azonban azt 2023. január 1-jétől már a számlán, bizonylaton való feltüntetéssel is biztosíthatják.” – olvasható a Nemzeti Hírközlési Hatóság oldalán.

Ha nem kaptál adattörlő kódot

Ha a vásárláskor az üzletben, vagy a webshop-ban nem kaptál ilyen adattörlő kódot, vagy nem találod, akkor azt már az idei évtől kezdve az NMHH-tól is igényelheted. Nem kell hozzá más, csak a vásárlásról szóló eredeti vagy másolt bizonylat (vagyis a számla).

Így működik a végleges adattörlés

Már van kódod? Szuper! Akkor már csak a végleges adattörlés van hátra. Szerencsére nem kell egy sokadik alkalmazást keresgélni és telepíteni az eszközre, mivel létrehoztak erre egy hivatalos és biztonságos online felületet. Egy egyszerű folyamatot kell csak végigvinned, és a szoftver segítségével a veglegestorles.hu adattörlő webes felületen egyszerűen, véglegesen, visszavonhatatlanul és biztonságosan törölheted az adatokat az eszközről.

Adattörlő alkalmazás - a képen egy illusztrákt figura kézzel dobja az adatokat a kukába.
A manuális törlés azonban nem a legjobb megoldás. Ugyanis adattörlő alkalmazás nélkül az eszköz tartalmát bárki vissza tudja állítani! (Kép: canva.com)

Az adattörlő kóddal végzett törlés menete

  1. Gépeld be az eszközhöz kapott adattörlő kódot.
  2. Add meg e-mail-címed, amelyre a hivatalos törlési tájékoztatókat küldhetik.
  3. Válaszd ki, hogy milyen típusú eszközt szeretnél törölni.
  4. Ezután kattints a „Kódaktiválás igénylése” gombra.
  5. Ezt követően e-mailben megkapod a szoftver letöltéséhez szükséges útmutatót.

Amire figyelj az adattörlő alkalmazás használata során

Minden adattörlő kód csak egyszer használatos és egy törlést biztosít.

Az adattörlő alkalmazás használata előtt minden esetben győződj meg róla, hogy a törlésre kiválasztott eszközön tárolt minden olyan információról készítettél biztonsági másolatot (egy másik, külső tárolóeszközön), amit meg szeretnél a későbbiekben is tartani. Ez az adattörlés ugyanis tényleg végleges, és a törölt adatok nem állíthatók vissza semmilyen ismert módszerrel vagy eszközzel.

Ha te is szeretnéd biztonságosan használni a netet, ezt a cikket is érdemes elolvasnod:

Szülői példamutatástól is függ a gyerekek biztonságos internethasználata

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására