A cukrász szaktechnikus munkája igen sokrétű. Marketing stratégiát kell megalkotnia a saját maga – esetleg megbízója – által vezetett cukrászatban. Emellett folyamatosan figyelnie kell a beszerzési, a raktározási, a termelési és az értékesítési folyamatokat. Vezetnie és koordinálnia kell a teljes cukrászat működését.
A cukrász szaktechnikus az üzlet irányítása mellett a termelésben is részt vesz. Alapvető feladata a sütemények és édességek magas színvonalú, esztétikus és igényes elkészítése, tálalása, amely során nem csak az ízekre, hanem a kivitelezésre is nagy hangsúlyt fektet. Folyamatosan tanul, képzi magát, kifejleszt és formatervez, hogy mindig új finomságokkal lepje meg a vendégeket. Az ő feladata a megfelelő minőségű alapanyagok, nyersanyagok megrendelése és kezelése, valamint gondoskodik a készlet gazdaságos felhasználásáról is.
Milyen az ideális szakember?
- kiváló az esztétikai érzéke
- remek az ízérzékelése
- ismeri és használja a klasszikus és a különleges alapanyagokat egyaránt
- kreatív, jó a formaérzéke és a kézügyessége
- pontos
- jó a kommunikációs készsége
- a saját munkavégzésére fokozottan igényes
- empatikus
- jó szervező
- rendkívül terhelhető
- magas a stressztűrő képessége
- képes együttműködni másokkal
Speciális rokonszakmák:
- Cukrász
- Food designer
- Service designer
- Szakács
- Szakács szaktechnikus
Kiknek ajánlott?
A cukrász szaktechnikus szakma ajánlott minden olyan fiatal számára, akik ambiciózusak és képesek egy teljes cukrászat komplett elvezetésére. Remek logisztikusok és céljuk, hogy megédesítsék a vendégek mindennapjait. Kacérkodik a gondolattal, hogy felsőoktatásban tanul tovább.
Mennyi időbe telik a képzés?
A képzés 5 éves, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.