A Műemlékvédelmi Világnapon hívjuk fel a figyelmet az épületszobrász és műköves szakma fontosságára!

Szerző: | 2024. április. 18. | Mi leszek?

A Taj Mahal.

1984. április 18-án tartották meg először a Műemlékvédelmi Világnapot, amit azóta minden évben egyre szélesebb körben, egyre több országban ünnepelnek. Célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturális örökségünk megőrzésének fontosságára. Az épületszobrászok és műkövesek kulcsfontosságú szerepet játszanak ebben a folyamatban. 

A Műemlékvédelmi Világnap fontossága

Az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) által 1984-ben kezdeményezett Műemlékvédelmi Világnap mára kiemelkedő jelentőséggel bír a kulturális örökség megőrzése és védelme terén.

Az április 18-i esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a műemlékek történelmi, kulturális és társadalmi jelentőségére, valamint az emberiség közös örökségének védelmére és előtérbe helyezésére. Ez a nap az emlékezés, az aktuális problémák megoldása és a társadalom műemlék-tudatosságának növelése jegyében zajlik.

Magyarország műemlékei

Magyarország gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, melyet az ország számos műemléke képvisel. Az építészeti emlékek között megtalálhatók a középkori várfalak, várak és kastélyok, a barokk paloták és templomok, valamint a neogótikus és neoreneszánsz épületek is.

Ezek a műemlékek nemcsak az ország történetét és kulturális örökségét őrzik, hanem fontos turisztikai és oktatási célpontok is, amelyek bemutatják Magyarország gazdag múltját és kulturális sokszínűségét.

A Parlament épülete a Duna Budai oldaláról fotózva.
Hazánk lenyűgöző műemlékei közül több ikonikus helyszín is kiemelkedik. A budapesti Parlament épülete, mely a Duna partján emelkedik, nemcsak az ország legnagyobb épülete, hanem a neogótikus stílus remekműve is. (Fotó: 123rf)

Hazánk lenyűgöző műemlékei közül több ikonikus helyszín is kiemelkedik. A budapesti Parlament épülete, mely a Duna partján emelkedik, nemcsak az ország legnagyobb épülete, hanem a neogótikus stílus remekműve is. A Budai Várnegyed, mely magában foglalja a Budavári Palotát és a Mátyás-templomot, olyan történelmi emlékek sokaságát rejti, amelyek visszarepítenek minket az időben.

Az egri Dobó István vára, amely a török elleni hősies védekezés emlékét őrzi, és a diósgyőri vár, mely méltán büszkélkedhet impozáns középkori megjelenésével, mind különleges látványosságok, amelyek mélyen gyökereznek az ország történelmében és kulturális örökségében.

Az épületszobrász és műköves műemlékvédelmi szerepe

Az épületszobrászok és műkövesek kiemelkedő fontossággal bírnak a műemlékek restaurálásában és megóvásában. Az ő feladatuk az épületek külső és belső tereinek burkolása, díszítése és restaurálása, miközben tiszteletben tartják az eredeti stílust és történetiséget. Ezek a szakemberek a műemlékek egyedi jellegzetességeit és gazdagságát hozzák vissza az életbe, megőrizve azokat a következő generációk számára.

Épületszobrász dolgozik vésővel egy oszlop díszes tetején.
Az ő feladatuk az épületek külső és belső tereinek burkolása, díszítése és restaurálása, miközben tiszteletben tartják az eredeti stílust és történetiséget. (Fotó: 123rf)

Az ideális épületszobrász és műköves szakember számos fontos tulajdonsággal rendelkezik. Jó fizikuma és állóképessége van, hogy képes legyen magasban is precízen dolgozni. Kiemelkedő kézügyessége és esztétikai érzéke van, hogy hűen megőrizze az eredeti díszítéseket és formákat. Emellett rendelkezik jó rajzképességgel, szemmértékkel és térlátással, hogy pontosan reprodukálja és helyreállítsa az épületek részleteit.

A szakmai képzés

Az épületszobrász és műköves szakma iránt érdeklődő fiatalok számára a szakképzés kiváló lehetőséget kínál. A képzés általában 3 évig tart, bár felnőtteknek rövidebb idő alatt is elvégezhető. Ez idő alatt a diákok elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek a kőfaragás, díszítőelemek készítése és restaurálása terén.

Az épületszobrász és műköves szakma elengedhetetlen része a műemlékvédelemnek és az emberiség kulturális örökségének megőrzésének. A Műemlékvédelmi Világnap alkalmából érdemes kiemelni ennek a szakmának a fontosságát és értékét, hiszen ezek a szakemberek felelnek az épületek egyedi jellegzetességeinek megőrzéséért és helyreállításáért, hozzájárulva a közös kulturális örökségünk megőrzéséhez.

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.