Érettségi 2024: Újdonságok a választható tárgyak között

Szerző: | 2024. április. 17. | Iskolák

Az érettségi vizsga mindig izgalmas időszak a diákok életében. Idén ez különös igaz, hiszen most vizsgázik az első olyan évfolyam, akik már az új Nemzeti alaptanterv szerint kezdték meg a tanulmányaikat.

Az érettségi vizsga egy fontos mérföldkő az életben, amely lehetővé teszi a diákok számára, hogy bizonyítsák az iskolai tanulmányaik során szerzett tudásukat és felkészültségüket. Magyarországon az érettségi egy komoly és alapos vizsgasorozat, amelynek eredményei jelentősen befolyásolhatják a továbbtanulási lehetőségeket és a jövőbeli karrierkilátásokat.

Az utóbbi időben a változásokra való felkészülés fontos része volt a tanulmányoknak. Vizsgáljuk meg közelebbről, hogy milyen újdonságok várnak az idei érettségizőkre, és hogyan alakul az előző évekhez képest az érettségi vizsgatárgyak palettája!

Érettségi 2024: Ezekre a változásokra számíthatnak a diákok

Nemrég írtunk róla, hogy mi változik 2024-ben a magyar-, történelem és matematikaérettségi tekintetében. A magyarérettségi I. vizsgarészébe bekerült egy irodalmi feladatlap, a rövid gyakorlati szöveg megírása azonban már nem szerepel a feladatok között. A matematika- és történelemérettségi ugyanúgy épül fel, ahogy eddig, változások csak a témakörökben történtek. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben:

A kötelező vizsgatárgyak nem változtak

Ahogy eddig, továbbra is kötelező magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematikából és idegen nyelvből érettségi vizsgát tennie a diákoknak. A vizsgatárgyak 2024. május-júniusi vizsgaidőszaktól érvényes vizsgakövetelményei az Oktatási Hivatal weboldalán olvashatók.

Az ötödik érettségi vizsgatárgy választható

A négy kötelező érettségi tantárgy mellett egy ötödik, választható tárgyból is vizsgáznia kell a tanulóknak. Szakgimnáziumban tanulók számára ez a szakgimnázium ágazatának megfelelő szakmai vizsgatárgy, ami képesítő vizsgával kiváltható. Technikumban az érettségi vizsga kötelezően választandó vizsgatárgya helyett szakmai vizsgát kell tenni.

Vannak olyan tantárgyak, amiket a módosítások előtt és után is választhattak a tanulók. Ilyen például a biológia, a kémia, a dráma, az ének-zene, a fizika, a földrajz, a hittan, a mozgóképkultúra és médiaismeret, a testnevelés vagy a vizuális kultúra.

A 2024-es érettségi vizsgaidőszakban öt olyan tárgy választható, amik az eddigi években még nem szerepeltek a vizsgatárgyak között. Ezek a következők:

 • állampolgári ismeretek
 • közigazgatási ismeretek
 • fenntarthatóság
 • bibliaismeret-baptista hittan
 • digitális kultúra (informatika helyett)
A 2024-es érettségi időszakban öt olyan tárgy választható, amik az eddigi években még nem szerepeltek a vizsgatárgyak között. (Fotó: 123RF)

Ezekből a tárgyakból 2024. január 1-je után már nem lehet vizsgát tenni:

 • emberismeret és etika
 • ember- és társadalomismeret, etika
 • társadalomismeret
 • művészettörténet
 • népművészet
 • pszichológia
 • utazás és turizmus

A kötelező és választható tárgyak teljes listája az Oktatási Hivatal weboldalán olvasható. 

Az emelt szintű nyelvi érettségi kiválthatja a nyelvvizsgát

Az emelt szintű nyelvi érettségi lehetőséget kínál arra, hogy a diákok kiváltsák a hagyományos nyelvvizsgát, és a megfelelő eredmény elérése esetén a nyelvvizsgával egyenértékű bizonyítványt szerezzenek. Erről többet is megtudhatsz korábbi cikkünkből:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.