Fenntarthatósági Témahét: neveljük környezettudatosságra az iskolás gyerekeket!

Szerző: | 2024. április. 17. | Iskolák

A Fenntarthatósági Témahét célja, hogy összehozza az oktatási intézményeket és a társadalmat a környezettudatos gondolkodás és cselekvés jegyében. Áder János volt köztársasági elnök fővédnöksége alatt futó rendezvény interaktív oktatócsomagokkal, versenyekkel és önkéntes programokkal segíti a diákokat és tanáraikat a fenntarthatósági kérdések mélyebb megértésében és a tudatosabb életmód kialakításában.

Összefogás a fenntartható jövőért 

2024-ben ismét megrendezésre kerül a Fenntarthatósági Témahét, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra és cselekvésre. Az ide év kiemelt témái a levegő és élővilága, a szabadidő, a körforgásos gazdaság, a hulladék és a tudatos fogyasztás.

A Fenntarthatósági Témahét fővédnöke Áder János volt köztársasági elnök, védnöke az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság, kiemelt támogatói a Kék Bolygó Alapítvány és a Belügyminisztérium, szervezője az Alapértékek Nonprofit Kft.

A Témahéthez az egész Kárpát-medencéből, így a határon túlról is csatlakozhatnak magyar nyelven oktató általános iskolák és középfokú oktatási intézmények, akik a munkatervükben meghatározott módon vehetnek részt a Témahéthez kapcsolódó eseményeken és szervezhetik meg az adott témával összefüggő tanítási órákat, foglalkozásokat. Az intézmények a Témahét honlapján regisztrálhatnak.

Áder János online tanórája

Áder János volt köztársasági elnök hagyománnyá vált tanórájára 2024. április 24-én délelőtt 11:00 órakor kerül sor a Siófoki SZC diákjainak részvételével. A rendkívüli tanórát a szervezők élőben rögzítik, így a Témahét honlapján, online közvetítéssel az egész Kárpát-medencében több tízezer diák részére egyidőben lesz elérhető az esemény. Megtekintését  elsősorban 7-8. osztályos és középiskolás korú tanulók és tanáraik részére ajánlják. 

A Fenntarthatósági Témahét célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra és cselekvésre. Az ide év kiemelt témái a levegő és élővilága, a szabadidő, a körforgásos gazdaság, a hulladék és a tudatos fogyasztás. (Fotó: 123RF)

Korcsoportok szerint bontott tematikus oktatócsomagok 

Az oktatócsomagok és tematikus óratervek lehetővé teszik, hogy a diákok és tanáraik szórakoztató és érdekes módon ismerkedjenek meg a fenntarthatóság kérdéseivel. Az oktatócsomagok interaktív, játékos formában segítik a diákok ismereteinek bővítését és a környezettudatos gondolkodás elsajátítását.

A tematikus oktatócsomagok közül az alábbi három korcsoport szerint válogathatnak a pedagógusok:

  • 1-4. osztály
  • 5-8. osztály
  • 9-12. osztály

Versenyek és pályázatok segítik a tudásanyag elmélyítését

A témák elmélyítésében hazai és nemzetközi kísérőprogramok, valamint versenyek és pályázatok segítik a résztvevőket. Újra kiírásra kerül a Legaktívabb Iskola díj pályázat, amelyre a hazai és a határon túli iskolák a Fenntarthatósági Témahéten megvalósított programjaikkal pályázhatnak április 26. és május 19. között.

A ZöldOkos Kupán idén is az 5-8. évfolyamos diákok részvételére számítanak, míg a 2024-es év újdonságaként megrendezett Zöld Föld Kupára a középiskolások jelentkezhetnek. Mindkét verseny egy izgalmas, többfordulós fenntarthatósági tudáspróba, amin csapatok vehetnek részt.

A Témahéthez az egész Kárpát-medencéből, így a határon túlról is csatlakozhatnak magyar nyelven oktató általános iskolák és középfokú oktatási intézmények. Az oktatócsomagok és tematikus óratervek lehetővé teszik, hogy a diákok és tanáraik szórakoztató és érdekes módon ismerkedjenek meg a fenntarthatóság kérdéseivel. (Fotó: 123RF)

Önkéntesek a Témahéten

A Témahéten a szervezők lehetőséget biztosítanak arra, hogy az iskolai programok, tanórák részeként a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek önkéntesként kiálljanak a gyerekek elé és a saját példájukkal, gondolataikkal erősítsék a Témahét üzenetét. 

Az óralátogatók előre letölthetik az iskolai tanórákhoz készült óraterveket a honlapról, így felkészülhetnek az adott téma és korosztály számára megjelölt feladatokra. A részvételük nem önálló tanítást jelent, hanem a pedagógus iránymutatása alapján segítenek a tanórán, bemutatva saját példákat és részt véve a feladatokban a diákokkal együtt. Az óralátogató önkéntesek a Témahét honlapján regisztrálhatnak.

Ezenfelül a Témahetet támogató szervezetek iskolai csoportokat is fogadnak egy-egy külső helyszínen, az iskolai csoportok előzetes jelentkezése alapján.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.