Az érettségi sok esetben kiválthatja a nyelvvizsgát

Szerző: | 2024. március. 5. | Iskolák

Az emelt szintű nyelvi érettségi lehetőséget kínál arra, hogy a diákok kiváltsák a hagyományos nyelvvizsgát, és a megfelelő eredmény elérése esetén a nyelvvizsgával egyenértékű bizonyítványt szerezzenek.

Az emelt szintű nyelvi érettségi kiválthatja a nyelvvizsgát

Nézzük a legegyszerűbb esetet: Mi történik, ha idegen nyelvből készülsz emelt szintű érettségi vizsgát tenni? Ha az idegen nyelvből tett emelt szintű érettségi vizsgád eredménye eléri a 60 százalékot, akkor középfokú (B2) komplex nyelvvizsgával, ha pedig a 40 százalékot, akkor alapfokú (B1) komplex államilag elismert nyelvvizsgával egyenértékű. Fontos kiemelni, hogy fordított esetben nem működik az elismerés, tehát a nyelvvizsga nem váltja ki az érettségit, illetve középszintű érettségivel sem lehet nyelvvizsgát szerezni.

A nemzetiségi nyelvű oktatásra összetettebb szabályok vonatkoznak

A nemzetiségi nyelvű nevelés-oktatásban érettségizőkre összetettebb szabályok vonatkoznak. Itt két feltétel együttes teljesülése esetén szerezhető nyelvvizsgával egyenértékű érettségi bizonyítvány: nemzetiségi nyelven kell érettségi vizsgát tenni két vizsgatárgyból, valamint nemzetiségi nyelv és irodalomból kell érettségi vizsgát tenni. Ha ennek eredménye eléri

– emelt szinten a 60 százalékot, akkor felsőfokú (C1) komplex

– emelt szinten a 25 százalékot, akkor középfokú (B2) komplex

– középszinten a 80 százalékot, akkor középfokú (B2) komplex

– középszinten a 60 százalékot, akkor alapfokú (B1) komplex

nyelvvizsgával egyenértékű lesz az érettségi bizonyítvány.

Két tanítási nyelvű nevelés-oktatás

A két tanítási nyelvű nevelés-oktatásban szintén két feltétel együttes teljesülése esetén szerezhető nyelvvizsgával egyenértékű érettségi bizonyítvány. Ehhez célnyelven kell érettségi vizsgát tenni két vizsgatárgyból, valamint célnyelvből emelt szinten legalább 60%-ot kell elérni. Ebben az esetben, ha minden vizsgarészt teljesítesz, felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsgával egyenértékű lesz az érettségi bizonyítványod.

Ha az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga kapcsolatáról további kérdéseid merültek fel, az Oktatási Hivatal weboldalán részletesen tájékozódhatsz.

Ha az idegen nyelvből tett emelt szintű érettségi vizsgád eredménye eléri a 60 százalékot, akkor középfokú (B2) komplex nyelvvizsgával, ha pedig a 40 százalékot, akkor alapfokú (B1) komplex államilag elismert nyelvvizsgával egyenértékű. (Fotó: 123RF)

A középszintű érettségi vizsga menete

Bármely élő idegen nyelv érettségijét is választod, ugyanazoknak a szabályoknak megfelelően kell vizsgáznod. Ehhez adott támpontokat az Uniside egy korábbi cikkében, amit a linkre kattintva olvashatsz.

A középszintű írásbeli vizsga megírásához összesen 180 perc áll rendelkezésre. Az írásbeli vizsga négy feladatlapból áll: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, és íráskészség. A szóbeli vizsga tételhúzás alapján történik, időtartama körülbelül 15 perc. 

Az emelt szintű vizsga az Európa Tanács skáláján a B2 szintnek felel meg, vagyis a középfokú nyelvvizsgának. Az írásbeli rész itt 240, a szóbeli pedig 20 percig tart. A feladattípusok hasonlóak, mint a középszintű vizsgán, a különbség főként az adott téma megközelítésének mélységében, a szövegek terjedelmében, tartalmi és nyelvi összetételében és a feladatok nehézségi fokán van.

Az új generációk nyelvtanulását segíti a KRÉTA

Bár sok iskolában még mindig a tankönyvek, a szótárak és a hagyományos számonkérések dominálnak a nyelvtanulásban, a szakemberek szerint a 21. században más, hatékonyabb módszerekre van szükség. Több kutatás is rámutatott, hogy a Z és alfa generáció tagjai hét percig képesek aktívan figyelni egy bizonyos tevékenységre. Ezért a sikeres nyelvtanulást is jobban segítik a rövid, három-négy percen belül megoldható leckék és feladatok. Erre remekül alkalmas a KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (KRÉTA IFM), amit a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt érdemes megismerni.

Januártól megemelkedett a nyelvvizsga-támogatás összege

Tavaly szeptemberben azt vizsgáltuk, hogyan alakult a nyelvvizsgázók száma az elmúlt években. Az elemzésből az is kiderült, hogy a középiskolások a legaktívabb nyelvvizsgázók, míg 30 év fölött kevesebben vágnak bele a nyelvvizsga bizonyítvány projektbe.

A tendenciát javíthatja, hogy január elsejétől közel 9 000 forinttal emelkedett a nyelvvizsga-támogatás összege, így sikeres vizsga esetén akár 66 700 forint is visszaigényelhető. 

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.