Az erjedés és üdítőital-ipari termékkészítő feladata az üdítőital-gyártás, a sörgyártás, a pálinkagyártás és a szikvízgyártás. A termékkészítő feladata az élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági előírások betartása, és a gyártási folyamatok elvégzése az alapanyagok előkészítésétől a kész termékek raktározásáig.
A fentieken túl az erjedés és üdítőital-ipari termékkészítő élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát el, lapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végez. Keményítőt, sütőélesztőt és ecetet gyárt, valamint alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait.
Milyen az ideális szakember?
- jó az állóképessége
- ismeri as termék gyártásának folyamatát és minőségbiztosítási előírásait
- minőségi és biztonságos termékeket állít elő
- szabálykövető
- kiemelkedő színlátással és ízérzékeléssel rendelkezik
Speciális rokonszakmák és szakképesítések:
- Erjedés és üdítőital-ipari technikus
- Bor- és pezsgőgyártó technikus
- Szőlész-borász
- Élelmiszeripari laboráns
- Kézműves sörgyártó
- Növényolajgyártó
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
- Vincellér
Kiknek ajánlott?
Az erjedés és üdítőital-ipari termékkészítő szakma ajánlott minden fiatal számára, aki érdeklődik az erjedési folyamatokon alapuló élelmiszeripari technológiák, és az üdítőital-ipari termékek gyártása iránt.
Mennyi időbe telik a képzés?
3 év (felnőtteknek rövidebb).
A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.