Az Év Pálinkás Bonbonja

Szerző: | 2024. január. 10. | Fősodor

Édesség

A 24. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként idén is meghirdetik az Év Pálinkás Bonbonja versenyt, amelyre oktatási intézmények nevezését is várják a szervezők.

A fesztivál keretein belül tavaly Magyarországon először választották meg az Év Pálinkás Bonbonját. Az első versenyre 107 nevezés érkezett.

A versenyt idén is meghirdették, amelynek célja a Hungarikum magyar pálinka, mint a nemzeti ital, és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. Az Év Pálinkás Bonbonja versennyel a szervezők a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítását is szeretnék elérni.

Iskolák jelentkezését is várják

Az idén két új kategóriát is meghirdetnek, lesz mindenmentes kategória, és várják az oktatási intézmények jelentkezését is.

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye idézi Veszely Attila zsűrielnököt, aki szerint „nagyon fontos, hogy a szakiskolák, szakképzési centrumok, technikumok képzésein résztvevő cukrász tanulók is megmérettethessék magukat egy-egy rangos versenyen”.

Meddig lehet nevezni az Év Pálinkás Bonbonja versenyre?

A versenyt szeretnék a határon túlra is kiterjeszteni, ezért a hazai versenyzők mellett, adószámmal rendelkező, határon túli vállalkozások jelentkezéseket is várják a szervezők.

Nevezni krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonnal lehet

2024. február 1. és április 12. közötti időszakban.

Az idei Gyulai Pálinka Fesztiválon az év gyümölcse a birs lesz, ezért a birspálinka felhasználásával készült édességeket külön bírálja el a zsűri.

A zsűriben kiváló, nemzetközileg is elismert cukrászmesterek, csokoládé mesterek, édesipari és pálinkás szakemberek vesznek részt, akik garantálják a verseny kiemelkedő szakmai hitelességét.

A versenybe küldött pálinkás édességeket a szakmai zsűri 2024. április 18-án bírálja el. Többek között a bonbonok megjelenését, szerkezeti felépítését, a krémességet, a fűszerezést, a kreativitást és az összbenyomást is értékeli.  Az eredményhirdetés május 18-án, a 24. Gyulai Pálinkafesztiválon lesz, ahol gazdára találnak a 2024. évi Pálinkás Bonbon Verseny dobogósainak járó arany, ezüst és bronz minősítések.

A hungarikumok ma már az általános műveltség részei, te mennyire vagy tájékozott a magyar kulturális örökségünk terén? Tedd próbára tudásod és kiderül, hogy vajon hogyan veszed az akadályokat?

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.