Ezeket a számokat jól jegyezd meg, ha most érettségizel!

Szerző: | 2024. május. 5. | Fősodor

Soknak tűnhet 240 perc, de amikor az érettségin ül az ember, rémisztően gyorsan telik az idő. Ha hatékonyan akarod kitölteni a feladatlapokat, fontos tudnod, hogy mennyi időt fordíthatsz az egyes vizsgarészekre.

A magyarral kezdenek az érettségizők

2024. május 6. 9-kor kapják meg a magyarérettségi feladatlapját a diákok.

A vizsgafeladatok kitöltésére összesen 240 percet kapnak középszinten és emelt szinten egyaránt.

Középszinten az I. feladatlap kitöltésére 90 perc áll rendelkezésre, a vizsgalap egy szövegértési-nyelvi feladatsorból, és egy irodalmi feladatlapból áll. A II. vizsgarész a szövegalkotásról szól, a vizsgázóknak 150 percük van erre.

Emelt szinten a teljes vizsgafeladat megoldására 240 perc áll a diákok rendelkezésére, amit szabadon oszthatnak be.

Mennyi idő jut a matekra?

A matematika érettségi május 7-én, kedden 9 órakor kezdődik, mind középszinten, mind emelt szinten.

A feladatlapok kitöltésére középszinten összesen 180 perc áll a diákok rendelkezésre, ami két részre oszlik. Az I. feladatlap kitöltésére 45 percet kapnak a vizsgázók, ezután a feladatlapokat a felügyelő tanár összegyűjti. A II. feladatlap megoldására 135 percet fordíthatnak a diákok.

Az emelt szinten vizsgázók a rendelkezésére álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között. Erre összesen 240 percet kapnak.

Szerdán jöhet a töri

Május 8-án 9 órától a történelem tantárgy írásbelijével néznek szembe az érettségizők.

A történelemérettségi feladatainak megoldására 180 percet kapnak a középszinten vizsgázó diákok, amit tetszés szerint oszthatnak meg a feladatok a között.

Emelt szinten összesen 240 perc áll a diákok rendelkezésére a feladatok kitöltéséhez. Az I. feladatlap kitöltésére 100 percük van, a vizsgadolgozatokat ezután a felügyelő tanár összegyűjti. A II. feladatlap felett 140 percig ülhetnek a végzősök.

Do you speak English?

Negyedik érettségi tárgyként a diákoknak egy élő idegen nyelvből is vizsgát kell tenniük.

Közép- és emelt szinten a vizsga felépítése megegyezik, csak a feladatlapokra fordítható időtartam változik.

Középszinten összesen 180 percet, míg emelt szinten összesen 240 percet fordíthatnak a nyelvi érettségi írásbeli részére a diákok.

Forrás: Oktatási HIvatal

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.