Gépésztechnikus tanulók nyerték a „Szeretem a szakmám” pályázatát

Szerző: | 2023. június. 30. | Mi leszek?

Szeretem a szakmám pályázati felhívás plakátja.

Lezárult a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) „Szeretem a szakmám” pályázata. A zsűrinek idén is nehéz dolga volt, amíg az ország számos szakképzési centrumából érkezett izgalmas szakmabemutató videó közül kiválasztotta a három legjobbat.

A 2016-ban útjára indított „Szeretem a szakmám” pályázatot első alkalommal az ország területén működő szakközépiskolák körében hirdette meg a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO). A felhívással, a létesítménygazdálkodási szakma és az abban rejlő lehetőségek iránt szerette volna felkelteni a szakképzésben végzett diákok érdeklődését.

Nem veszített népszerűségéből a „Szeretem a szakmám”

Mára hagyománnyá vált a pályázat évenkénti meghirdetése. 2023-ban a szakképzésben tanuló diákok már hatodik alkalommal kaptak lehetőséget tanult szakmájuk bemutatására, valamint arra, hogy elmondhassák, miért áll hozzájuk közel, mit szeretnek benne leginkább és azt is, hogy a választott szakmájuk hogyan illeszkedik a létesítménygazdálkodás iparágához.

Felemelő érzés az ország különböző pontjain élő fiataloknak örömet okozni, megmutatni, hogy egy iparág és vezetőik számára ők fontosak

osztotta meg velünk gondolatait Istiván Rita a szövetség főtitkára.

Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az ország minden tájáról érkeznek pályázatok. Évente egyre több pályamű érkezik. A fiatalok aktívak és évről-évre jobb minőségű, magasszintű, szakmai odafigyeléssel elkészített videófilmeket küldenek a „Szeretem a szakmám” pályázat felhívására. A zsűrinek egyre nehezebb kiválasztani a legjobb alkotásokat.

A pályázati tapasztalatokat értékelve elmondta, hogy elsősorban a kőműves, a villanyszerelő, a gépész, a festő és az elektroműszerész tanulók körében a legnépszerűbb a pályázat.

Pályázatunk inkluzív: nemre, korra és szakmára való tekintet nélkül pályázhatnak a fiatalok: a varrónőtől, a marketingesen, IT-szakemberen át egészen a villanyszerelőig, kőművesig vagy éppen a gépészig.
Voltak már fogyatékkal élő díjazottjaink, akik szakmájukat a szeretettel azonosították.  Varrónő nyerteseink, akik logózott egyenruha témájú pályaművük segítségével szakmájukat frappánsan kötötték össze a létesítménygazdálkodás iparágával

emelte ki a főtitkár asszony.

Az idén meghirdetett felhívásra 24, a kiírás szempontjainak megfelelő pályázat érkezett, amelyeket a LEO elnökségi tagjaiból és tagvállalati vezetőiből álló szakmai zsűri bírált el. Baja, Biri, Budapest, Debrecen, Győr, Hatvan, Nyíregyháza, Kalocsa, Kaposvár, Kistarcsa, Karancs és Paks térségéből és versenybe indultak a lelkes szakmát tanuló diákok.

Meg nem valósult ötletből készített videót a 2023. évi „Szeretem a szakmám” pályázat nyertes csapata

Bence és Péter a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium tanulói az iskola 60. évfordulójára tervezett ünnepséghez játékkocsi versennyel szerettek volna hozzájárulni. Így kezdtek hozzá az iskola Digitális Közösségi Alkotóműhelyében (DKA tanterem) a versenyhez szükséges kisautók tervezésének. Végül az iskolai ünnepély meghiúsulása miatt a kisautók debütálására sem kerülhetett sor. Nem szerették volna, ha a tengernyi munka kárba vész, ezért jelentkeztek a LEO pályázatára.

A befektetett energia megtérült, mert videójukkal megnyerték a pályázatot. Így nemcsak a képzeletbeli dobogó legfelső fokára léphetnek fel, hanem az első helyezettnek járó 350 ezer forint értékű műhelykorszerűsítést is elnyerték iskolájuknak.

Szeretem a szakmám pályázat díjátadó ünnepsége 2022-ben a Néprajzi Múzeumban.
2022-ben a Néprajzi Múzeum konferenciaközpontjában egy tartalmas szakmai esemény keretében adták át a díjakat a Szeretem a szakmám pályázat nyertes tanulóinak. (Fotó: leofm.hu)

Magasépítők zsebelték be az ezüstérmet

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum, KLZ építők csapatának tagjai, Klaudia, Levente és Zalán az építőipari ágazathoz tartozó magasépítő szakmát tanulják. Úgy vélik, hogy ez a szakma remek választás lehet a kreatív, kihívásokat kedvelő, munkájára igényes fiataloknak. A pályázatra beküldött videójukban a magasépítő munka fázisait szemléltették.

Ezen kívül a gyakorlati oktatás fontosságát emelték ki, mert segítséget nyújt számukra annak a megértésében, hogy mi, hogyan készül. Az ezüstérmes magasépítők csapatának nyereménye egy izgalmas szakmai kirándulás lesz.

„Minden esetben nehezen látogatható és komoly technikai felszereltségű létesítményekbe visszük a II. helyezett nyertes csapatokat és a felkészítő, kísérő tanárokat. Több alkalommal a budapesti repülőtér és kiszolgáló helyiségei voltak a célpont” – árulta el Istiván Rita.

Szakmai kiránduláson résztvevő tanulók a LEO által meghirdetett pályázat nyertesei számára.
A szövetség által szervezett tanulmányi kirándulások számos élményt tartogatnak a nyertes diákoknak. (Fotó: 123rf)

Lekenyerezte a zsűrit a bronzérmes csapat

 Vidám, szellemes videóval nyerte el a „Szeretem a szakmám” harmadik helyét a Zrínyiászok csapata. A Baranya Megyei Szakképzési Centrum péktanulói pályamunkájukat a „Ha pék leszel sose éhezel!” szlogen jegyében készítették el. Akár sós vagy édes tésztából készült péksüteménnyel számos problémát meg lehet oldani. Ha kíváncsi vagy, hogy mit, nézd meg a videót!

Jövőre is lehet pályázni

A pályázat jövőbeli tervei kapcsán megtudtuk, hogy a LEO szövetség számára sokat jelent ez a pályázat. A hagyományokat nem szeretnék megszakítani és terveik szerint jövőre is szeretnék azt meghirdetni.

„Mindenképpen, hosszú távon gondolkodunk a pályázatot illetően. Szövetségünk számára fontos ez a pályázat és az iskolákkal való kapcsolattartás, további leendő szakemberek bevonása. Erősíteni szeretnénk azt a célunkat, hogy a szakképzési intézményekből a legkiválóbb diákok közvetlenül a tagvállalatainkhoz menjenek el dolgozni.”

tudtuk meg Istiván ritától

 A projekt edukációs jellege mellett pályaorientációs segítséget is nyújt, tovább növeli a gyermekek kreativitását és kezdeményezőkészségét, amire nagy szükség van minden szakmában. Mivel a pályázatra videós tartalmakkal lehetett jelentkezni a szövetség idén, újdonságként videoklip készítési tippeket és ingyenesen elérhető programokat és ezek használatát is bemutatták a pályázók számára.

Ezzel a projekt népszerűsítése mellett segítséget is szerettek volna nyújtani a szakmát tanuló fiataloknak. A szövetség tapasztalatai szerint, sok fiatal nehezen igazodik el a médiatartalom gyártás világában.

 Az idei díjátadó ünnepségen a nyertes pályaművek bemutatása mellett a létesítménygazdálkodási szakma innovációinak, legkorszerűbb megoldásainak megismerésére is lehetősége lesz a fiataloknak. Megtudhatják, hogy ez a szektor a gazdaság, bolygónk egyik fontos szelete, hiszen az energiaválság és környezettudatos gondolkodás itt, a kezelt épületek energiafelhasználása során komoly megtakarításokat hozhat az épülettulajdonosok és a gazdaság számára.

Ezt a szemléletet is bemutatjuk a kampány és a díjátadó konferenciája alatt, mert meggyőződésünk, hogy a létesítményekhez való környezettudatos hozzáállást, már az iskolapadban kell elkezdeni.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó