Radiográfiai szakasszisztens: Kulcsfontosságú szerep a képalkotásban

Szerző: | 2023. november. 11. | Mi leszek?

A képen egy radiográfiai szakasszisztens és a páciens látható, röntgen felvétel előkészítése közben.

A radiográfiai szakasszisztens olyan egészségügyi szakember, aki a radiológiai, vagy képalkotó diagnosztikai vizsgálatok során működik együtt a radiológusokkal és a páciensekkel. A feladata az orvosok és technikusok segítése a vizsgálatok előkészítésében és lebonyolításában.

A radiográfiai szakasszisztens feladatai

  • Páciensek előkészítése: A szakasszisztens felelős lehet a páciensek fogadásáért és az előzetes információk gyűjtéséért, például az egészségi állapotukkal és korábbi betegségeikkel kapcsolatos adatokért. Segíti a pácienseket az előkészületekben, például a ruházat cseréjében vagy kontrasztanyagok elfogyasztásában, amelyek néhány vizsgálathoz szükségesek.
  • Technikai feladatok: A radiográfiai szakasszisztens segíti a páciensek pozicionálását, hogy a megfelelő testrész vagy szerv a megfelelő módon látható legyen a képen. Ezenkívül a szakasszisztens feladata lehet a képalkotó berendezések előkészítése és működtetése, és az expozíciók végrehajtása a radiológus utasításai alapján.
  • Biztonság: A szakasszisztensnek gondoskodnia kell a páciens és saját maga sugárzásvédelméről, a környezetbiztonságról, és be kell tartania a sugárzásvédelmi előírásokat.
  • Felvételkezelés és dokumentáció: A radiográfiai szakasszisztens dokumentálja a vizsgálatokat, pontosan rögzíti a felvételek adatait, időpontját és az alkalmazott technikát. 
  • Páciensek gondozása: A radiográfiai szakasszisztens segíthet a pácienseknek az eljárások előtt és után. Gondoskodik a betegek kényelméről és nyugalmáról és megválaszolja a felmerülő kérdéseiket.

Hivatástudat és empátia szükséges a munkához

A radiográfiai szakasszisztens szakma ajánlott minden fiatal számára, aki magas fokú koncentrációs képességgel rendelkezik, precíz, megbízható és érdeklődik a képalkotó diagnosztika és sugárterápia során alkalmazott csúcstechnológia iránt.

A radiográfiai szakasszisztensek kulcsfontosságú szerepet játszanak a radiológiai diagnosztikai és képalkotó eljárások végrehajtásában. Az egészségügyi csapat tagjaként közvetlenül kapcsolatban vannak a páciensekkel, és hozzájárulnak a pontos és biztonságos vizsgálatok elvégzéséhez.

A radiográfiai szakasszisztens megfelelő kommunikációs képességgel rendelkezik, munkáját hivatásként, a betegek iránti empátiával gyakorolja. Törekszik arra, hogy rendszeres önképzéssel és továbbképzéssel a szakmai fejlődését elősegítse.

A fizetesek.hu információi alapján a várható fizetés a szakképzettség megszerzése után bruttó 292 ezer forint és bruttó 541 ezer forint között alakulhat.

A radiológia világnapját minden év november 8-án ünnepeljük. Napjainkban egyre több és egyre jobb technológiák jelennek meg radiológiában, de megfelelő szakorvosok és főként szakképzett szakdolgozók nélkül ez mind kihasználatlan marad.

A radiográfiai szakasszisztens feladata lehet a képalkotó berendezések előkészítése és működtetése a radiológus utasításai alapján. (Fotó: 123rf)

Radiográfiai szakasszisztens képzés

Az egészségügy ágazat 6 éves képzése, amely érettségi vizsgával és technikusi szintű szakképzettség megszerzésével zárul. 

9-12. évfolyamon egészségügy ágazati alapismeretekkel, klinikumi alapismeretekkel, egészségügyi alapismeretekkel és társadalomtudományi ismeretekkel gazdagodhatsz. A szakma részletes ismereteit a 13-14. évfolyamon sajátíthatod el. A szakképzettség megszerzéséhez sikeres írásbeli és gyakorlati ágazati alapvizsga is szükséges, amivel később segédápoló munkakörben is elhelyezkedhetsz. A szakmai vizsga során központi interaktív vizsgára, projektfeladatra, gyakorlati vizsgára és szakmai beszélgetésre számíthatsz.

Választható szakmairányok:

  • CT/MR szakasszisztens szakmairány: A CT/MR szakasszisztens ismeri a Komputertomográfia (CT) és Mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI) berendezéseit, biztosítja működésüket. A pácienseket a vizsgálatokra és kezelésekre felkészíti, gondoskodik a szükséges anyagok és berendezések előkészítéséről. 
  • Intervenciós szakasszisztens szakmairány: Az intervenciós szakasszisztens a műtéti képalkotó diagnosztika és terápia területén tevékenykedik. Ismeri a munkája során használt berendezések működésének alapjait, biztonságos üzemeltetésük szabályait. Segédkezik a betegek felvilágosításában, intervenciós vizsgálatra való előkészítésében. A vizsgálat, a kontrasztanyag vagy az egyéb alkalmazandó gyógyszer kontraindikációját felismeri. 
  • Nukleáris medicina szakasszisztens szakmairány: A nukleáris medicina szakasszisztens segédkezik az emberi test működésének, és annak kóros folyamatainak sugárzó, azaz radioaktív anyagokkal történő vizsgálatában, illetve az izotópterápiás eljárások alkalmazásában. Betegelőjegyzést készít a meglévő izotópok mennyiségének és a diagnosztikus berendezéseknek megfelelően.  
  • Sugárterápiás szakasszisztens szakmairány: A sugárterápiás szakasszisztens a sugárterápiás osztályon a daganatellenes, sugárterápiás kezeléseket végzi. A sugárterápiás gépeket, berendezéseket és eszközöket előírásszerűen kezeli, meghibásodásukat felismeri és jelzi.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó