Mit tanul az óvodai nevelő?

Szerző: | 2024. január. 16. | Iskolák

Óvodai nevelő egy barna hajú kislánnyal egymásra néz.

A Szakmajegyzék tavalyi változásai révén, kibővült a szakképzésben tanulható szakmák köre. A 2024/2025 tanévben országos szinten elérhetővé válik az oktatás ágazat új képzése, az óvodai nevelő szakma. Mire számíthat az, aki ezt a szakmát szeretné tanulni?

Az óvodai nevelő szakma bevezetésével az óvodai ellátás szakmai megvalósítását szeretnék támogatni a döntéshozók. A kormány elképzelése szerint az óvodáskorúak nevelési feladatainak megtervezése és szervezése, valamint a magasabb szintű szakmai ismereteket igénylő feladatok ellátása a diplomás óvodapedagógus feladata. Az óvodai nevelő elsődleges feladata az óvónők munkájának közvetlen támogatása.

Milyen bemeneti feltételei vannak a szakma tanulásának?

A képzés megkezdéséhez legalább alapfokú iskolai végzettségre van szükség, emellett foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálaton és a pályaalkalmassági vizsgálaton egyaránt meg kell felelni a szakirányú oktatás előtt.

Az óvodai nevelő szakma ötéves technikumi képzés keretében tanulható, amely érettségivel és technikus szintű szakma megszerzésével zárul.

A képzést gyakorlatorientált szakmai oktatásban lehet elvégezni, a hangsúly az óvodai nevelő feladatainak elvégzéséhez szükséges kompetenciák elsajátítására irányul. A képzés során a pedagógus pálya iránt érdeklődők motiváltságának és tudatos pályaválasztásának támogatása is meghatározó.

A képzést eredményesen elvégzők számára lehetőség lesz felsőfokú tanulmányok megszerzésére is. Ebben az esetben hároméves alapképzésben óvodapedagógus diplomát szerezhetnek, akik a technikumi képzés után a továbbtanulás mellett döntenek.

Mit tanul az óvodai nevelő?

Az átalakult szakképzési rendszer legnépszerűbb iskolatípusa a technikum, ahol az első két évben ágazati alapoktatás folyik.

  • Az ágazati alapoktatás során a leendő óvodai nevelő széleskörű alapismereteket szerez a gondozási-, nevelési-, és oktatási feladatok területén.
  • Megismeri a gyermekek, tanulók szükségleteit, a társas kompetenciák fejlesztéséhez szükséges attitűdöket.
  • Megtanulja a szabadidős előkészítéséhez, szervezéséhez, megvalósításához szükséges képességeket. Tapasztalatot szerez a kreatív alkotó tevékenységekben.
  • Megismeri a nevelési-, oktatási intézmények tevékenységeit.

A szakma Képzési és Kimeneti Követelményeinek teljes leírása ide kattintva olvasható.

Hol lehet kitanulni az óvodai nevelő szakmát?

A szakma oktatását okleveles technikusképzés keretében, felsőoktatási intézménnyel együttműködésben, azok az intézmények hirdethetik meg, akik ehhez engedéllyel rendelkeznek.

A 2024/2025 tanévre 296 intézmény hirdetett okleveles technikus képzést, amelyből az óvodai nevelő képzés legalább 30 intézményben érhető el. A képzést hirdető intézmények listája az IKK weboldalán érhető el.

Milyen kompetenciákkal kell rendelkezni annak, aki az óvodai nevelő szakmát választja? A szakmaleírásban erről is olvashatsz.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.