Húsvét zöldítő pályázat 2024: Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem

Szerző: | 2024. március. 27. | Egészség

Húsvét zöldítő pályázat felirat zöld alapon, mellette nyuszik és fűben lévő színes tojások.

Fedezd fel a kreativitás új dimenzióját a Húsvét zöldítő pályázaton! Küldd be fenntartható tojásfestésed, locsolóversed vagy maradékmentő recepted április 5-ig! Ne hagyd, hogy egy falat is kárba vesszen!

Ismét meghirdették Húsvét zöldítő pályázat

A húsvéti ünnep egyaránt jelképezi a megújulást és az együttlétet, ám gyakran a bőséges étkezésekkel járva élelmiszerpazarláshoz vezethet. Ezt felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja ismét meghirdeti a Húsvét Zöldítő Pályázatát, hogy a hagyományokat és az élelmiszerbiztonságot ötvözve hívja fel a figyelmet az élelmiszerhulladék csökkentésére.

Tojásfestés, versírás és maradékmentő receptek

Az idei pályázaton három kategóriában lehet nevezni: tojásfestés fenntartható technikákkal, locsolóversírás élelmiszerpazarlásról, valamint maradékmentő receptek. A cél az, hogy az ünnepi készülődés során ne csak a népszokásokat és családi hagyományokat tartsuk tiszteletben, hanem figyelmet fordítsunk az élelmiszerpazarlás megelőzésére is.

Hagyma héjak és tojások egy asztalon, néhány tojás már hagymahéjjal megszínezett.
A tojásfestés kategóriában a kreatív felhasználást ösztönzik, ahol bármilyen élelmiszerhulladék (példáulhagymahéj, céklahéj) felhasználható a tojások díszítéséhez. (Fotó: 123rf)

A tojásfestés kategóriában a kreatív felhasználást ösztönzik, ahol bármilyen élelmiszerhulladék (példáulhagymahéj, céklahéj) felhasználható a tojások díszítéséhez. Fontos, hogy a festés ne eredményezzen újabb hulladékot, például a kifújt tojásokat felhasználjuk, vagy a főtt tojásokat hűtve tároljuk.

A locsolóversírás kategóriában frappáns versekkel lehet indulni, melyek az élelmiszerpazarlás csökkentését hangsúlyozzák. A versekhez készített videóknak nem kell profi technikát alkalmazniuk, azonban érthetően kell elhangzaniuk.

A maradékmentő receptversenyben a kreativitásé a főszerep, ahol a pályázóknak saját fotókkal dokumentált receptekkel kell jelentkezniük. Ezeknek az ételkölteményeknek az a lényege, hogy húsvéti maradékokból álljanak össze, legyen az zöldség vagy hús alapanyag.

Húsvéti lakoma egy asztalon szépen tálalva.
Ezeknek az ételkölteményeknek az a lényege, hogy húsvéti maradékokból álljanak össze, legyen az zöldség vagy hús alapanyag. (Fotó: 123rf)

Húsvét maradékok nélkül

A pályázaton való részvétel egyszerű, mindössze az online űrlapot kell kitölteni, melyet április 5-ig lehet benyújtani. Minden kategóriában egy résztvevő legfeljebb három pályaművet küldhet be.

Az értékelést a Maradék nélkül program munkatársai végzik, majd a legjobb alkotásokat szakmai zsűri és a közönség is értékeli. A legkiemelkedőbb alkotások díjazásban részesülnek, melyek között szerepelnek Electrolux konyhai kiegészítők és egyéb értékes ajándékok.

A pályázat részleteit és a jelentkezési feltételeket a Maradék nélkül program honlapján lehet megismerni. A közönségszavazás április 10-én kezdődik, míg a végső eredményhirdetés április 30-ig várható.

A Húsvét zöldítő pályázat egyedi lehetőséget kínál mindenki számára, hogy kreativitását és elkötelezettségét az élelmiszerpazarlás elleni küzdelembe fektessék. Legyél te is részese ennek az ünnepi kezdeményezésnek, és tegyük zöldebbé húsvéti ünnepünket!


A Maradék nélkül program kiemeli az élelmiszerpazarlás magas mértékét Magyarországon, s célja a tudatosság növelése és praktikus megoldások kínálása a probléma kezelésére. Többek között a programról is olvashatsz az alábbi cikkünkben:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.