Idén legalább 130 ezer résztvevőt várnak az Erzsébet-táborok szervezői

Szerző: | 2023. július. 3. | Fősodor

A képen a zánkai Erzsébet-tábor látható

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatót tartott a zánkai Erzsébet-táborban. Az államtitkár elmondta, hogy míg tíz évvel ezelőtt még csak néhány ezer gyerek tudott részt venni az Erzsébet-táborok programjain, tavalyra ez a szám már 180 ezerre nőtt. Az idei évben a nyári táborokba legalább 130 ezer gyereket várnak.

Erzsébet-táborok itthon és a határon túl

Az Erzsébet táborok két fő helyszínen, Zánkán és Fonyódligeten találhatók, ahol az idei évben 35 ezer gyerek táborozását tervezik. Emellett a napközis táborokba is várnató 88 ezer gyermek jelenléte, és az egyéb táborhelyszíneken több mint 10 ezer gyerek részvételére számítanak.

A képen a Balatonon hajókázó gyerekek láthatók
A gyerekek új élményekkel gazdagodhatnak a táborozás során (Forrás: erzsebettaborok.hu)

A zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor mellett hazánkban Zalaszabaron és Tihanyban is található táborhely. A zalaszabari Gyógyító Szent Erzsébet tábor egy élménypark területén helyezkedik el. Ugyanígy Gyógyító Szent Erzsébet tábor található Tihanyban is, ahol a hatnapos élményprogramot elsősorban daganatos betegségekből, leukémiából gyógyuló gyerekek érhetik el.

A határon túl, a Madarasi Hargita lábánál található az erdélyi Erzsébet-tábor. Ez a táborhely jóval kisebb magyarországi társaihoz képest, a 2,5 hektáros táborhelyen egyszerre csak 150 táborozó fogadására van lehetőség.

A táborozásnak két célja is van. 

  • Az első, hogy a gyerekek kapcsolódjanak, feltöltődjenek, új gyerekeket ismerjenek meg. 
  • A másik cél az, hogy egy kicsit csökkentse a szülőkre nehezedő – például anyagi – terheket. A táborokban a gyerekek biztonságos körülmények között tölthetik az időt, és miközben a szülők dolgoznak, addig a gyerekek élményeket szereznek.
A képen egy gyermek kötélpályán mászik felfelé
A cél, hogy a gyerekek kikapcsolódjanak és olyan élményekben legyen részük, amelyekre otthon nem lenne módjuk (Forrás: erzsebettaborok.hu)

Folyamatos fejlődés

Az elmúlt években az Erzsébet táborok helyszíne megújult, így korszerű körülmények között nyaralhatnak a gyerekek. Minden táborhelyen programlehetőségek színesítik a nyaralást, a nyaralók többek között kipróbálhatnak többféle sportot, részt vehetnek tudásalapú, ismeretterjesztő, oktató programokon, valamint néhány helyszínen belekóstolhatnak a robotika vagy a 3D-nyomtatás világába is.

Az ottalvós és a napközis táborok mellett vannak családi Erzsébet-táborok is, és Zánkán külön tábort szerveznek az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekeknek. Ezek a táborok elérhetők lesznek ottalvós és napközis formában is. Szintén újítás a családi táborok megrendezése, amely során a gyerekek a szülőkkel, és most már akár a nagyszülőkkel vagy a dédszülőkkel együtt is táborozhatnak. Erre a táborozási módra jelentkezni minden évben a táborral együttműködő partnereken keresztül lehet.

A nagy nyári melegben érdemes felkészíteni a táborozó gyerekeket is a napszúrás, hőguta elleni védekezés fontosságára, amelyről itt olvasható a cikkünk. A vízparti nyaralásokon elkapható fertőzések veszélyeit ebben a cikkben gyűjtöttük össze. Nagyon fontos, hogy figyeljünk a bőrünk védelmére a nyári napsütésben, az erről szóló cikkünk itt olvasható el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó