„Hajózási technikusi képzést tartunk” – interjú Peizer Szabolccsal, a BAHART szakmai oktatójával

Szerző: | 2023. december. 9. | Iskolák

Peizer Szabolcs BAHART hajójának a lépcsőjén jön le.

A Baross Gábor Technikum és a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) együttműködésével tartott hajózási technikus képzésnek a harmadik évfolyama végzett februárban, de hogy pontosan mi is ez a képzés, arról mesélt nekem Peizer Szabolcs hajóparancsnok és szakmai oktató.

Hogyan jött létre a kapcsolat a BAHART és a Baross Gábor Technikum között?

A képzés azért jött létre, mert a Magyar Hajózási Szakképző Iskolából nyári gyakorlatra fogadott emberek kezdtek elfogyni, így a munkaerőhiány enyhítése érdekében létrejött a kapcsolat. A cél az volt, hogy magunknak tudjuk képezni az embereket, és ezzel együtt megtartani őket. Ezért, több kollégámmal együtt egy központi tanterv alapján megírtuk a tananyagot, és ezt oktatjuk. A cél pedig az, hogy a kioktatott emberek tanulás után nálunk, a BAHART-nál maradjanak.

Milyen formában történik az oktatás?

Duális képzés formájában történik az oktatás, éppen ezért a felnőttképzés alapjait a Siófoki SZC Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskolában tanulják meg, majd utána érkeznek hozzánk.

Mi a BAHART saját tantermeiben oktatjuk őket. Ez azért előnyös, mert gyakorlott hajósok az oktatók, akik azt oktatják, amit tudnak. Illetve itt, ha meg kell mutatni például egy vontatócsörlőt vagy egy motort, akkor csak fogjuk magunkat, lemegyünk, és ott a telephelyen meg tudjuk mutatni. Amit a táblánál megtanulunk, azt utána rögtön meg is tudjuk nézni élőben.

Milyen ágazaton és milyen szakmák tanulására van lehetőség?

Akik nálunk tanulnak, ők érettségizett hajós szakmunkások lesznek. Hajózási technikusi képzést tartunk, tehát az érettségi után megtanítjuk a hajós szakmát. Miután elvégezte a gyakorlati idejét nálunk, ami hajóskönyvbe igazolva 6 hónap, utána megkapja vizsga nélkül a gépkezelői papírját, ami a hajós szakmába egy belépő.

Mennyien vannak a képzésben?

Az első évfolyamban voltak 14-en, a második évfolyamban 8-an, és a harmadikban is 8-an voltak. Többen indultak, csak lemorzsolódtak menet közben.

Ami itt nagyon jó, hogy azzal, hogy belépnek hozzánk, igazából rögtön munkát is tudunk nekik adni. Tehát onnantól kezdve már, mint munkavállaló ülnek be a padba.

BAHART Csobánc nevű nosztalgiahajója épp befut egy kikötőbe a Balatonon.
Nyárra meglesz a matróz vizsgájuk és a hajóskönyvük, és akkor már, mint munkavállalók szállnak fel a hajóra, ahol dolgoznak, és ezzel tudják le a gyakorlati idejüket. (Fotó: 123rf)

Hogyan épül fel a képzés?

A legutolsó évfolyam, ők 2021 decemberében a Baross iskolában tanultak. 2022 februárjában kerültek hozzánk a tanulók, akkor kezdődtek az órák. Ekkor napi 7-8 órában voltak bent a tanteremben, ahol modulokban tanulták meg a tananyagokat.

Nyárra meglesz a matróz vizsgájuk és a hajóskönyvük, és akkor már, mint munkavállalók szállnak fel a hajóra, ahol dolgoznak, és ezzel tudják le a gyakorlati idejüket. Ősszel folytatódik a tanfolyam. A tanfolyam végén van egy központi elméleti vizsga az iskolában, ami idén februárban volt. Utána pedig nálunk van egy gyakorlati vizsga, ahol például kötni kell, motort indítani és kishajót vezetni. Ezeket elvégezve gyakorlatilag kicsivel több mint egy év alatt befejezték az iskolát.

A képzés minőségén dob az, hogy itt azok, akiket tanítok ma, velük holnap már együtt fogok dolgozni. Nem csak oktatom a diákokat, hanem utána a pályafutásukat végig tudom kísérni.

Milyen tárgyakat tanulnak a képzés BAHART által tartott részén?

Amit én tanítok, az a hajózási módszerek, hajózástan, hajóépítés és szerkezettan, hajófelszereléstan, hajóművelettan és veszélyes áru szállítása, de ezeken kívül tanulnak még sok más tárgyat is. Navigáció, gépészettel kapcsolatos tárgyak, jog és hajózási szabályzat is előkerül. Sőt tanulnak ételkészítési alapismereteket is, mert ha egy hajóra kikerülsz, ott nincs szakácsné, tehát valamilyen mértékben kell tudni főzni.

A BAHART és a SZC Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola hajózási technikusi képzéséről a honlapjukon tudhatsz meg bővebb információkat.

Ha érdekel a hajózás, olvasd el a képesített hajós szakma leírását is:

A BAHART készített Balatoni hajónaplók címmel egy videósorozatot, amelynek az alábbi linken található 8. része a hajós képzésről szól.

Nyitókép forrása: Peizer Szabolcs 

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.