Villanyszerelő szakképzés érettségi után – interjú Hajder Benedekkel

Szerző: | 2023. november. 17. | Mi leszek?

Hajder Benedek villanyszerelő szakképzésben tanuló diákról portré.

Hajder Benedek az érettségi után, idén szeptemberben kezdte el a villanyszerelő szakképzést. Interjúmban arról kérdeztem, hogy miért ezt választotta, és hogy eddig milyen tapasztalatai vannak.

Hogyan esett a választásod a szakképzésre?

Az elején csak felmerült, mint „B” opció, ha nem vesznek fel egyetemre, akkor ez egy szuper lehetőség. De végül nem csak „B” opció lett, hanem ez lett az „A” opció.

Ami a legfőbb oka, hogy emellett döntöttem, hogy sokkal jobban el tudtam képzelni, hogy itt ténylegesen mit fogok dolgozni. Ha azon gondolkodtam, hogy elmegyek egyetemre, akkor az volt bennem, hogy jó oké, valami irodában fogok dolgozni. Megvolt, hogy nagyjából milyen témák érdekelnek, de nem tudtam elképzelni, hogy konkrétan mi. A szakképzésnél pedig el tudtam képzelni. És ráadásul ezt szívesen is csinálnám.

És miért a villanyszerelő?

Igazából nem tudom. Ez tűnt érdekesnek. Amúgy gondolkoztam máson is…

Min gondolkodtál még?

Felmerült, az autószerelő, meg az ács, de végül a villanyszerelőt választottam.

Milyen óráid vannak a képzésen? Illetve mennyi órád van?

Heti egy nap, mármint akkor egész nap. Van egy hét elmélet, és két hét gyakorlat. Az elméleten nincs olyan, hogy mindig ugyanaz a téma, hanem különböző témákban tanulunk elméleti dolgokat. A gyakorlaton pedig szintén vannak elméleti részek, de ott szinte mindig vannak, például ilyen szerelőtáblán szerelések. Eddig kapcsolásokat szereltünk leginkább.

Úgy vannak az óráid, mint egy iskolai tanóra?

Úgy van, hogy van egész nap, nyolctól négyig az iskola, és igazából a tanár szabja meg, hogy mikor van szünet. Szóval hasonló, de mégsem ugyanúgy. Teljesen össze-vissza van. Nincsen olyan, hogy akkor most 45 perc óra, aztán 10 perc szünet, hanem amikor mondja a tanár, hogy szünet van, akkor szünet van.

Ez alatt a két hónap alatt tanultál valami érdekeset?

Szerintem igen. Amit fizikán tanultunk, olyanokat átvettünk, de sokkal gyakorlatiasabban. Fizika órán inkább az elméleti része volt, itt inkább a gyakorlati.

Segített az, hogy a suliban tanultál fizikát?

Segített, de nélküle is simán meg lehet oldani. Meg lehet oldani, csak kicsit többet kell rá tanulni. De bőven van átfedés azzal, amit fizika fakton tanultunk.

Mennyi idő alatt fogod a képzést elvégezni?

Ez egy 1 éves képzés, remélhetőleg el is végzem egy év alatt. Májusban lesz vége, szóval nem is egy teljes év, hanem nagyjából, mint egy tanév.

Milyen lehetőségeket látsz magad előtt majd, ha elvégezted?

Vagy egyéni vállalkozást indítok, vagy az ELMŰ-höz el lehet menni villanyszerelőnek. Ez a kettő, amit el tudok képzelni, de emellett lehet másik nagy céghez is elmenni villanyszerelőnek. Ugyanazt csinálni, mint egy egyéni vállalkozásban, csak egy cégnél.

Ahhoz, hogy jövőre elkezdj dolgozni, fogsz-e szerinted elég tapasztalatot szerezni itt?

Szerintem nagyrészt igen. Bár most elkezdtem egy villanyszerelő mellett segédként dolgozni, és azzal együtt biztosan elég tapasztalatom lesz.

Ha újra választanál, akkor is ugyanúgy a villanyszerelő képzést választanád?

Jelen pillanatban igen.

Ha az interjú felkeltette az érdeklődésedet a villanyszerelő szakma iránt, akkor olvasd el a szakma leírását:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.