Miért válaszd az ipari szerviztechnikus szakmát?

Szerző: | 2024. január. 29. | Mi leszek?

A képen az ipari szerviztechnikus látható.

Az ipari szerviztechnikus szakma vonzó lehetőségeket kínál azok számára, akik szeretnének részt venni a modern gyártási folyamatokban és hozzájárulni az ipari automatizáció és digitalizáció terjedéséhez.

Az ipari szerviztechnikus széleskörű ismeretekkel rendelkezik

Az ipari szerviztechnikus jellemzően magas automatizáltságú gyártóüzemekben dolgozik, ahol a gyártóberendezéseken programozási, hibakeresési, javítási és építési feladatokat lát el. 

Feladatai közé tartozik a hibák azonosítása szemrevételezéssel és műszerek segítségével, a technikai dokumentáció alapján végrehajtott alkatrészcsere, valamint az új alkatrészek beállítása. Emellett ő felel az ipari kommunikációs hálózatok beállításáért, hibáinak feltárásáért és elhárításáért.

A munkája során robotcellákat üzemeltet, és kezeli a robotvezérlő programokat, valamint kapcsolási és vezérlési rajz segítségével elvégzi a PLC-k (programozható logikai áramkörök) beüzemelését. Széleskörű tudása révén rugalmasan alkalmazkodik az erősáramú ismereteket igénylő karbantartói feladatokhoz is, a termelés folyamatában jelentkező hibákat előírás szerint elhárítja.

Az ipari szerviztechnikus a legfrissebb technológiákkal dolgozik, ami lehetővé teszi számára, hogy lépést tartson a modern gyártási folyamatok, valamint az automatizáció és a digitalizáció legújabb trendjeivel. (Fotó: 123rf.com)

Ipari szerviztechnikusként a legfrissebb technológiákkal dolgozhatsz

Ha érdeklődsz a gépek működése és modern gyártási folyamatok iránt, valamint szívesen szereled és javítod a különböző gépeket és berendezéseket, érdemes elgondolkodnod, hogy megszerezd az ipari szerviztechnikus szakmát

Az ipari szerviztechnikusok a legfrissebb technológiákkal dolgoznak, ami lehetővé teszi számukra, hogy mindig lépést tarthassanak a modern gyártási folyamatok, valamint az automatizáció és a digitalizáció legújabb trendjeivel. A gyártási rendszerek komplexitása és azok működésének biztosítása izgalmas kihívásokat jelenthet azok számára, akik élvezik a problémák megoldását. 

Az ipari szerviztechnikusok általában jól fizetett pozíciókat töltenek be, mivel szakértelmük és tapasztalatuk nélkülözhetetlen a gyártási vállalatok számára. A technikus nagy felkészültségű szakember, aki megalapozott tudással rendelkezik az Ipar 4.0 gyártási rendszereihez.

A szakmához elengedhetetlen a precíz, gyors és pontos munkavégzés, a kiemelkedő műszaki érzék, és a kiváló digitális kompetenciák. Előnyt jelent, ha képes vagy a csapatmunkára és a felelősségteljes döntéshozatalra.

Tanulj mechanikáról, elektrotechnikáról és ipari gyártórendszerekről!

A szakma megszerzéséhez a specializált gép- és járműgyártás ágazat 5 éves képzését kell elvégezned, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A képzés során a műszaki alapozáson túl megismerkedhetsz többek között a mechanikával, az elektrotechnikával, a pneumatikával és hidraulikával, valamint az ipari gyártórendszerekkel. A képzés része az összesen 225 óra egybefüggő szakmai gyakorlat is, melyből 105 órát a 11., és 120 órát a 12. évfolyamon kell teljesítened. 

Ha többet szeretnél megtudni az ipari szerviztechnikus munkájáról és feladatairól, itt olvashatod a szakma leírását:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.