Kisokossal segíti a felnőttek szakma választását a budapesti iparkamara

Szerző: | 2023. augusztus. 10. | Fősodor

fiatal felnőttek képzésen

Szeptemberig lehet jelentkezni a felnőtteknek szóló szakmai képzésekre. A választást felnőttképzéssel kapcsolatos kisokossal segíti a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). A 25 év felettiek a Szakmajegyzékben szereplő, mintegy 180 szakma közül választhatnak.

A BKIK a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve a területi iparkamarákkal közösen dolgozik a szakképzés népszerűsítésén. Az együttműködés célja, hogy azok a felnőttek is megismerjék a szakképzési rendszer lehetőségeit, akik élethelyzetükből adódóan pályamódosításra kényszerülnek és új szakma megszerzését tervezik.

Felnőtteknek is ingyenes két szakma és egy szakképesítés megszerzése

Magyarországon az állam mindenki számára ingyenesen biztosítja két szakma és egy szakképesítés megszerzését. Az első szakma esetében a szakmai bizonyítvány megszerzéséig, a második szakma esetében három tanéven keresztül, illetve szakképesítés esetében az első képesítő vizsga befejezéséig. További előny, hogy a duális képzőhelyen folytatott tanulmányok alatt a képzésben résztvevők munkaviszonyban maradhatnak.

A szakmát adó képzések esetén átlagosan 2 év alatt lehet szakmai bizonyítványt szerezni, míg a szakképesítést adó képzések rövidebb idő alatt befejezhetők.  Ezeknek a képzéseknek az időtartamát a képzést indító intézmény határozza meg.  Hasonlóan a képzés munkarendjéhez. Az általános gyakorlat szerint a felnőttek számára hirdetett képzések heti 2-3 alkalommal, hétköznap délutánonként indulnak de van lehetőség a hétvégi munkarendben történő szakma tanulásra is.

A Szakképzés Információs Rendszere (SZIR) adatai szerint 2023 első félévében a szakképzésben Budapesten közel 20 ezer fő vett részt, ebből 40 százalék felnőttképzési jogviszonyban – a szakképző iskolai vagy technikumi képzésben – tanult- számolt be róla weboldalán a BKIK.

Budapesten a szakirányú oktatásban részesülők több mint 40 százaléka felnőttképzési jogviszonyban tanul. Mintegy 80 szakma közül lehet választani. (Fotó:123rf)

Munkaviszony mellett is lehetőség van a szakmatanulásra

 Budapesten az elektronikai és elektrotechnikai képzések a legnépszerűbbek ezt követik a turizmus-vendéglátás képzései, de dobogós helyen szerepelnek a kreatív ágazat képzései is.

A BKIK tapasztalatai szerint a szakképzési rendszer speciális szegmense lehetőséget nyújt arra, hogy a képzésben résztvevők munkaviszonyukkal egyidejűleg szakképzési szerződéses jogviszonyt létesítsenek akár a saját munkahelyükkel vagy egy másik vállalkozással.

A duális képzésben résztvevő tanuló felnőttek a munkaviszonyuk megtartása mellet olyan hiányszakmákat tanulhatnak, amelynek elvégzése után akár pályát is tudnak módosítani, ha szeretnének.

Ha idén nem kerültél be a felsőoktatásba, olvasd el a cikkünket 25 év alattiak szakmatanulási lehetőségeiről.

„A mai munkaerőpiac szinte csak hiányszakmákat ismer, így a budapesti kamara kiemelten fontosnak tartja a szakmatanulás népszerűsítését a felnőttek körében is. Kevesen tudják, hogy az állam két szakma megszerzését mindenki számára ingyenesen biztosítja, így felnőttként sincs késő váltani. A döntés segítése érdekében létrehoztunk egy a felnőttek szakmatanulását segítő egy oldalas kisokost, melyet a BKIK honlapján mindenki számára hozzáférhetővé tettünk.”

– mondta el Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

 A BKIK által összeállított felnőttképzéssel kapcsolatos kisokos itt érhető el.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.