Feszty Adolf és a mélyépítő szakma bemutatása

Szerző: | 2023. augusztus. 7. | Mi leszek?

A képen egy munkavédelmi sisakos ember körvonalait lehet látni, amelyen átsejlik egy építkezés képe

Feszty Adolf augusztus 1846. augusztus 17-én született Ógyallán. A Feszty névről sokaknak elsősorban Feszty Árpád jut eszébe, aki híres festő volt, az ő nevéhez köthető az Ópusztaszeren kiállított Feszty körkép. Azonban fivére, Feszty Adolf is híres ember volt, méghozzá építész, akinek a nevéhez jelentős budapesti épületek, például paloták, üzletházak, bérházak tervezése köthető. Ilyen épületek például a Dessewffy-palota, a Foncière Biztosító palotája és a Haris bazár is. Emellett Feszty Adolf  feltaláló is volt, akinek a nevéhez több szabadalom is köthető. A mostani cikkünkben az építőipari szakmák közül a mélyépítő szakma bemutatását hoztuk el nektek Feszty Adolf születésnapja alkalmából.

Feszty Adolf

Feszty Adolf először a bécsi műegyetemen tanult, majd beiratkozott a zürichi politechnikumba. 1871-ben nyitotta meg építészeti irodáját Budapesten, első alkotása a Haris-bazár volt. Ezt az épületet sajnos 1910-ben lebontották. Ezután viszont még számos bérházat és palotát tervezett az akkor épülő Andrássy úton (amit akkoriban még Sugár útnak neveztek). Az ő alkotása még többek között a Csömöri úti Lóversenypálya épületegyüttese is, de mára már sajnos ezt is lebontották.

Élete során belekóstolt a politikai életbe is, a tatai választókerület képviselője volt, és szoros kapcsolatot ápolt a kor híres embereivel. Gróf Esterházy Miklóssal közösen nyújtott be pályázatot Budapest ivóvíz ellátásának kialakítására, fejlesztésére. Sajnos az egészségi állapota gyorsan romlott, már az 1890-es évben visszavonult Kapuvárra, Esterházy herceg birtokára, ahol az idejét a feltalálói munkának szentelte. Több találmányát is szabadalmaztatta, például a tőzeg felhasználásának módjaival kísérletezett, többek között fehér papírmasszát készített belőle. Egészségi állapota azonban nem javult, és fiatalon, 54 évesen hunyt el szívbajban.

Vízfestékkel festett épület látható, kicsit úgy néz ki, mint egy grafikai rajz
Az építészet is művészet, amely során városok épülnek újra és újra (Fotó: 123rf.com)

A mélyépítő technikus szakma

Az építőipari ágazat egyik szakmája a mélyépítő technikus, amelyet ötéves technikumi képzés során lehet elsajátítani, és a szakmai bizonyítvány mellett a képzésen résztvevők érettségi bizonyítványt is kapnak. Emellett a szakmai bizonyítvány plusz pontokat jelent a felsőoktatásba jelentkező hallgatóknak. A mélyépítő technikusok a létesítmények építésével, felújításával, átalakításával, üzemeltetésével, karbantartásával és javításával kapcsolatos műszaki feladatokat látják el. Ehhez a szakmához nagyon fontos, hogy jó műszaki érzékkel rendelkezz, hiszen műszaki leírásokat és egyéb technológiai utasításokat kell tudnod értelmezni, és a munkádat is ezek alapján kell végezned.

Az építés azzal kezdődik, hogy képesnek kell lenned az alapanyagok beszerzésére, ehhez pedig jó digitális készségekkel kell rendelkezned, és hasznos lehet legalább egy idegen nyelv ismerete is. Ha az alapanyagok megvannak, akkor ismerned kell azok szállítási és tárolási módszereit, optimálisan kell gazdálkodnod a rendelkezésedre álló készletekkel, és elő kell készítened az a építőanyag-gyártás technológiai folyamatait. Jó döntési módszerekkel kell irányítanod az alád tartozó szakemberek munkáját, ehhez pedig érdemes palléroznod a kommunikációs készségeidet. Végül a munka zárásaként felügyelned kell az átadás-átvétel folyamatait, és megfelelően kell dokumentálnod minden egyes folyamatot a hatályos jogszabályok és előírások alapján.

Ez a szakma tehát nem monoton, hanem nagyon is változatos. Ha érdekel az építőipar, ha szereted az alkotás folyamatát, de boldogulsz az ehhez kapcsolódó szervezési és dokumentálási folyamatokkal, valamint szívesen dolgozol gépekkel teli környezetben, akkor ez a szakma neked való! Fontos azonban azt is kiemelni, hogy az építőipar hazánk egyik legveszélyesebb ágazatai közé tartozik, erről már korábban írtunk is egy cikket, amelyet itt olvashatsz el.

A képen egy irodaház látható vízfestékkel festve, az épület még épül, daruk vannak körülötte
A mélyépítő szakma nem csak az építésből áll, hanem a munkálatok előkészületeiből, valamint a munkafolyamatok zárásából is (Fotó: 123rf.com)

Fizetés a mélyépítő szakmában

Általánosságban az építőipari technikusok bruttó havi 340 ezer és 846 ezer forint fizetésre számíthatnak a www.fizetesek.hu oldal alapján. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy ez az összeg függ a végzettségtől is, tehát ha egy felsőoktatási intézményben is szerzel diplomát, az összeg emelkedhet. A fizetés emellett függ a munka nagyságától, például hogy felújítás a feladat, vagy egy teljesen új épület építése. Szintén hat a bérre az, hogy milyen típusú épületen kell dolgozni, és hogy az hol helyezkedik el, valamint attól, hogy mely munkafolyamatok tartoznak pontosan alád. Ami az építőipari ágazat szakmái között problémás, az a szezonalitás kérdése. Télen maximum felújításokkal lehet foglalkozni, tavasztól őszig azonban megkezdődik az építési szezon, ami nagyon gyakran napkeltétől napnyugtáig tart (bár ez jelentősen emeli a havi béredet is). Éppen emiatt ez a szakma nem való olyan embereknek, aki reggel 8-tól este 5-ig tartó munkát keres magának.

Ha érdekel a mélyépítő technikus szakma, akkor a képzési és kimenti követelményeket is olvasd el, amelyeket itt találhatsz meg!

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó