Ma nyitja kapuit a BME Gyerekegyetem

Szerző: | 2023. július. 10. | Fősodor

kisgyerek kémiai kísérlet közben

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szervezésében idén 8. alkalommal nyitja meg kapuit az ország első gyerekegyeteme.  A különleges nyári tudományos táborban az egyetem oktatói 320 szerencsés kisiskolást  kalauzolnak a természettudományok és a műszaki pálya izgalmas világába. A Gyerekegyetem keretében a résztvevők előadásokat hallgatnak meg és kis létszámú csoportokban kísérleteznek a gyakorlati szemináriumok alkalmával pont úgy, mint az egyetemisták. 

Meglepő és varázslatos dolgokat ígér a Gyerekegyetem

A BME 2015-ben indult öt napos felsőoktatási szimulációs táborában 8 – 14 éves diákok vesznek részt, hogy egy hétig a Műegyetem hallgatóinak bőrébe bújjanak. A tábor célja, hogy már fiatal korban megismertesse és megszerettesse a gyermekekkel a reál tantárgyakat, mindezt játékos, barátságos légkörben és saját tapasztalatok szerzését biztosítva a diákok számára.  A kisdiákok rengeteg izgalmas kérdésre választ kapnak.

  • Hova csap a villám?
  • Mitől “okos” egy város?
  • Mit tesz-vesz, aki tőzsdézik?
  • Lesznek-e repülő autók vagy űrvárosok?
  • Hogyan mozognak az állatok?
  • Mi a titkosírás és a matematika kapcsolata?
  • Hogyan építhető időtálló híd?
  • Milyen alkatrészekből épül fel egy mobiltelefon?
  • Milyen az intelligens gyurma?

Nincs vizsga és számonkérés sem

Bár a táborban a gyerekek nem kapnak jegyeket és nincs végső értékelés, de a BME 2017-től pontrendszert vezetett be a diákok motivációjának fenntartása érdekében, amibe beletartoznak az évközi szemináriumok is. A krediteket a diákok a Gyerekegyetem nyári táborain és az évközi rendezvényeken való részvétellel gyűjthetik, hogy megszerezzék a jelképes Bagoly diplomát, arany vagy ezüst minősítéssel. 

A nyári táborokban részt vett gyermekek számára év közben Gyerekegyetem Plusz néven rövidebb programokat is szervez a BME

A rendezvény 2015 óta tartó töretlen sikere miatt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a nyári tábor után sem engedi el a diákok kezét. A szervezők az év során további előadássorozatokat szerveznek a tábor résztvevői számára a Gyerekegyetem Plusz keretében.

Az évente kétszer megrendezett előadásokon a hazai tudományos és innovációs élet elismert alakjai interaktív, gyerekek által is jól érthető módon számolnak be a legújabb fejlesztésekről, tudományos eredményekről, sikerekről. 

Az óriási túljelentkezés miatt a Gyerekegyetemre már a turnusok lezárultával elfogynak a következő évi helyek, ezért a BME online regisztrációs platformot hozott létre ezek kezelésére. A szülők ezen a felületen nyújthatják be a gyermekük részvételi igényét, amelyet a rendszer rögzít és szabad kapacitás esetén automatikusan jóváhagy.

A BME Gyerekegyetemre való jelentkezés a rendezvény honlapján feltüntetett Gyerekegyetem Információs Rendszeren keresztül lehetséges. A szervezők célja, hogy legalább egyszer minden gyermek részt vehessen az általános iskola alsó, illetve felső tagozatosai számára szervezett táborban.

A BME gyerekegyetem nyári táboraiban eddig több mint 3300 általános iskolás vett részt, az első táborlakók közül többen már egyetemi hallgatóként segítik a szervezést.

Ha érdekelnek a természettudományok jelentkezz a nemzetközi tehetséggondozó Globál Talent Mentoring programba.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.