Több mint félmilliárdból korszerűsítették a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum intézményeit

Szerző: | 2023. július. 10. | Iskolák

Zalaegerszegi SZC Széchenyi István Technikum felújítása

Magyarország erősségét a tudásra és munkára épülő gazdaság adja, amit a sikeres technikumok jelenítenek meg – emelte ki Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum  Széchenyi István Technikum épületenergetikai korszerűsítésének alkalmából tartott zárórendezvényen. A mintegy 686 millió forint értékű rekonstrució során kicserélték az iskolában a homlokzati nyílászárókat, hőszigetelték a homlokzatokat, megoldották a lapostető hő-, illetve vízszigetelését, valamint az épületgépészeti fűtésrendszert is korszerűsítették.

A felújítás mintegy 686 millió forintos költségét KEHOP-5.2.2-16-2019 projekt forrásból finanszírozták. A 2020 februárban indult projekt a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Technikum és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum épületeit érinti.

 Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, hogy a tíz évre szóló program egyik fontos eleme volt, hogy a városban található nevelési és oktatási intézmények felújítása 2024-ig elkészüljön, annak érdekében, hogy a zalai vármegyeszékhelyen modern körülmények között tanuljanak a diákok.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte, hogy a beruházásban érintett Széchenyi István Technikum 55 éves épületének felújítási munkái az oktatás mellett zajlottak. Az energetikai korszerűsítés részeként megújult a tető- és a vízszigetelés, valamint a homlokzatok hőszigetelése. A nyílászárókat kicserélték, így már az elmúlt évben is jelentős energia megtakarítást értek el.

Zalaegerszegi SZC Széchenyi István Technikum
Forrás: facebook.com Zalaegerszegi SZC Széchenyi István Technikum

Hankó Balázs a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum épületenergetikai korszerűsítésének záróünnepségén a duális képzés fontosságát hangsúlyozta. Az államtitkár rámutatott, hogy a vállalatok és a kamarák kezdeményezésére 2019-ben elindított a Szakképzés 4.0 stratégia egyik alappillére a duális képzés.  A szakmát választó fiatalok a tanulással párhuzamosan tapasztalatot szerezhetnek a gazdasági cégeknél végzett szakmai gyakorlaton. 

A program másik fontos eleme a szakképzés digitalizációja, amely utat nyit a digitális tankönyvek alkalmazása felé. A szakképzés vonzó környezetének kialakítása érdekében megújították a tananyagot és a tankönyvek jelentős részét-

mutatott rá Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár.

Az eredményességet jelzi, hogy idén 33 ezer tanuló digitális formában teljesítette a szakmai elméleti vizsgát – tette hozzá.

Több mint félmilliárdból korszerűsítették a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum intézményeit
Az energiaválság idején felértékelődik az ilyen munkálatok jelentősége, mert a rekonstrukció jelentősen csökkenti az épület üzemeltetési költségeit.

 Az államtitkár ugyancsak fontos követelménynek nevezte, hogy a szakképzés a magyar gazdaság, illetve a hazai munkaerőpiaci igényeket szolgálja.  Az eredmények azt mutatják, hogy a szakképzés megújítása jó irányba halad. A tanulók körében népszerűvé vált a szakmatanulás. A pályaválasztás előtt álló fiatalok többsége az általános iskola befejezése technikumban tanul tovább, ahonnan egyre többen jutnak be az egyetemekre. Az idei felvételi jelentkezéseknél 76 százalékkal nőtt a technikumból a felsőoktatásba jelentkezők száma – emelte ki az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a diákok „négyesre” értékelik a szakképző iskolákat abból a szempontból, hogy azt tanulják, amire a munkájuk során szükség lesz. A végzettek pedig úgy vélik, jó iskolát választottak.    

A Zalaegerszegi Szakképzési kancellárja elmondta: a technikumban  tanulók létszáma az elmúlt években folyamatosan nőtt. Jelenleg 553-an nappali, 116-an pedig felnőttképzésben vesznek részt. Az iskola jó hírnevének köszönhetően az elmúlt években a kilencedik évfolyamra felvett tanulók létszáma megduplázódott, míg a lemorzsolódás a nappali tagozaton 3 százalék alá csökkent – tette hozzá Szabó Károly.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.