Még lehet jelentkezni a Hagyományok Háza szőttes pályázatára

Szerző: | 2023. augusztus. 11. | Munka

szőttes készítés folyamata látható a képen

Augusztus 22-ig lehet jelentkezni a Hagyományok Háza országos szőttes pályázatára. A felhívás a mai életünkben is használható textiltárgyak, tárgyegyüttesek, kollekciók elkészítéséhez kapcsolódóan jelent meg. 

A  XXIII. országos szőttes pályázat legfontosabb részletei

Pályázni olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú lakástextíliákkal, közösségi terekbe készülő textíliákkal, öltözetekkel és kiegészítőkkel, illetve mindezek szövött alapanyagaival lehet, amelyek a Kárpát-medencei népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak. 

A pályázatra a mai életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, elkészült kollekciók beküldését várja a Hagyományok Háza.

Egy tervező legfeljebb öt pályázati anyagot adhat be. Az egy tárgyegyütteshez vagy öltözékhez, kollekcióhoz beadott tárgyak száma nincs meghatározva, ezek együtt egy pályázati anyagnak minősülnek. 

A képen egy szövőgép látható.
A szőttes pályázatra jelentkezőknek a pályázati adatlapon nyilatkozniuk kell arról, hogy részben vagy teljes mértékben kézzel avagy géppel szövött textíliát nyújtottak be. (Fotó:123rf)

Pályázni lehet: mechanikus meghajtású szövőszéken, gyorsvetélős szövőszéken, takácsszövőszéken, hagyományos szövőszéken és egyéb szövőszerkezeteken készített anyagokkal. 

A hagyományos tárgyalkotó népművészet, valamint a népi iparművészet terén nyújtott teljesítmény alapján a pályázati felhívásra jelentkezők alkotásait – az erre felkért elméleti és gyakorlati szakemberekből álló zsűri javaslatára – a Hagyományok Háza a következő kategóriákba sorolja: 

  • Hagyományos Mesterremek 
  • Hagyományos Míves Termék 
  • Modern Mesterremek 
  • Modern Míves Termék 
  • Ajándéktárgy

 A minősített alkotások és az ajándéktárgyak zsűriszámot, valamint védjegyet kapnak. 

A pályázati felhívásra beküldött alkotások közül a zsűri által erre javasolt, színvonalas és példaértékű munkákból kiállítás nyílik, a legkiemelkedőbb művek alkotói pedig díjazásban is részesülnek. 

A pályázaton történő részvétel feltétele az 1500 forint eljárási díj megfizetése. A pályázat elbírálásánál előnyben részesülnek a tárgyegyüttesek vagy kollekciók, illetve a természetes alapanyagokból vagy az azok tulajdonságaival rendelkező, nem természetes anyagokból készült pályamunkák.

Értékelési szempontok 

  • a hagyományos paraszti, parasztpolgári kultúrában megszokott funkciójú textíliák másolatai vagy rekonstrukció („H” megjelölést kapnak),
  • az előző pontban említett hagyományból kiinduló, azoknak formailag vagy díszítésben megfelelő textíliák, amelyek az öltözködés területén a mai divatirányzatoknak megfelelnek („M” megjelölés kapnak),
  • a kortárs lakáskultúra vagy épületbelső bútoraihoz, színeihez, formáihoz illeszkedő textíliák, amelyek a hagyományból indulnak ki („M” megjelölés),
  • a fenntarthatóság és a környezettudatosság szempontjait szem előtt tartva a néphagyományból/népművészetből kiinduló öltözeti darabok, kiegészítő darabok vagy lakástextília („M” megjelölés). 

Mikor és hogyan lehet a pályázatot benyújtani? 

Jelentkezni online jelentkezési lap kitöltésével lehet.  Határidő: 2023. augusztus 22. 16:00 óra

Az eredeti pályázati felhívás itt érhető el

Eredményhirdetés

A pályázat eredményhirdetése 2023. szeptember 15-én lesz Hevesen, a Városi Művelődési Központban, amelyről a pályázók a jelentkezési lapon megadott címükre külön értesítést kapnak.

A Hagyományok Háza kétnapos Mesterságek Ünnepe című programmal készül a családoknak, amelyről itt olvashatsz.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó