Mórik József születésnapja – az egészségügyi laboráns szakma bemutatása

Szerző: | 2023. augusztus. 12. | Mi leszek?

A képen egy egészségügyi laboráns néz bele egy mikroszkópba

Mórik József 1924. aug. 12-én született Debrecenben. Szülővárosában szerezte meg az orvosi diplomáját, és Magyarország egyik leghíresebb közegészségügyi és járványügyi szakorvosává vált, aki életét annak szentelte, hogy megtalálja az összefüggéseket a levegő szennyezettsége, és a lakosság megbetegedése, halálozása között. Mórik József születésnapjának évfordulója alkalmából az egészségügyi laboráns szakma bemutatását hoztuk el nektek.

Mórik József és a levegő tisztasága

Mórik József kutatásai hatására közel száz tudományos munkát jelentetett meg, és több tudományos bizottság, társaság tagja volt. Kutatómunkája során elsősorban a levegő szennyezettségét vizsgálta, kiemelten foglalkozott Tatabánya város levegőjének porszennyeződésével. Legfőbb munkái is Tatabánya levegőegészségyügyi helyzetével foglalkoznak, az aeroszolok ártalmairól, valamint arról, hogy a levegő tisztaságát miképpen lehetne megóvni. Társszerzője volt “Az ember egészsége a tudományos technikai forradalomban” című tanulmánynak is.

Az egészségügyi laboráns szakma

Az egészségügyi laboránsok – ahogyan azt a nevük is mutatja – elsősorban laborokban tevékenykednek. Kórházi keretek között, vagy épp szakorvosi, magánorvosi rendelők laborjaiban végzik a munkájukat. A laboránsok feladata, hogy az emberi mintákat laboratóriumi környezetben elemezzék. Legyen szó akár egy vérvételről, bőrmintáról, vagy épp szövetmintákról, az egészségügyi laboránsok azok, akik előkészítik a pácienseket a vizsgálatokra, és lelkileg is felkészítik a betegeket arra, hogy pontosan mi fog velük történni. Ebből is kiderül, hogy ez a szakma azoknak ideális választás, akik szeretik az embereket, szeretnek velük foglalkozni, és elhivatottak a gyógyító hivatás iránt. Aki ezt a szakmát választja, az ötéves technikumi képzés keretében tanulhatja meg az egészségügyi alapokat, majd két szakmairány közül választhat: klinikai laboratóriumi asszisztens, vagy szövettani asszisztens lehet belőle.

Egy férfi kémcsövekbe cseppent színes folyadékokat
Az egészségügyi laboránsok az emberi eredetű minták laboratóriumi előkészítésével foglalkoznak (Fotó: 123rf.com)

A két szakmairány sok munkafolyamata lefedi egymást, hiszen mindkettő esetében a laboráns feladata a minták előkészítése, a laborvizsgálati jegyzőkönyv, az adatok vezetése. A különbség, hogy míg a klinikai laboratóriumi asszisztens feladata elsősorban például a vérvétel, addig a szövettani asszisztens feladata a szövettani anyagokkal történő munka.

Mire van szükséged az egészségügyi laboráns szakmához?

A vizsgálatra váró emberekkel történő kommunikációhoz nem csak türelemre és kevességre van szükség, hanem az aggódást, esetleges félelmet is kezelni kell, amihez szükség van a megfelelő kommunikációs készségre. Amint a mintavétel megtörténik, azokat elő kell készíteni az alapos orvosi vizsgálatra, ami szintén az egészségügyi laboráns feladata. A minták megfelelő előkészítéséhez arra van szükség, hogy a munkádat pontosan és precízen végezd, hiszen senkinek nem érdeke, hogy a beavatkozásokat ismételni kelljen. Ehhez a munkafolyamathoz nem árt, ha jó kézügyességgel rendelkezel, és képes vagy követni a szabályokat, előírásokat. A laborokban tűrni kell a monoton feladatokat, és nem lankadhat az ott dolgozók figyelme. Emellett meg kell említeni azt is, hogy az egészségügyi ágazatban folyamatosak a technológiai fejlesztések, egyre több a digitális eszköz, tehát aki ezt a szakmát szeretné tanulni, annak nem árt, ha erősíti a digitális készségeit.

Fizetés az egészségügyi laboráns szakmában

Fontos kiemelni, hogy az egészségügyi laboráns munkahelyek betöltésére hazánkban mindig keresnek szakembereket. A www.fizetesek.hu oldal szerint havi bruttó 298 ezer forint és 553 ezer forint közötti fizetésre lehet számítani ebben a szakmában. Azonban itt sem szabad elfelejteni, hogy a szakmai bizonyítvány plusz pontokat jelenthet hazánk egészségügyi főiskolai karainak képzéseire, egy diplomával pedig nagyobb bérre is lehet számítani. 

Ha felkeltette az érdeklődésedet az egészségügyi laboráns szakma, akkor itt találhatod meg a szakmához tartozó képzési és kimeneti követelményeket.

A képen labor minták láthatók, festékes edénnyel és petri csészével
Az egészségügyi laboráns szakmába folyamatosan keresik a szakembereket (Fotó: 123rf.com)

Ha szereted a biológiát, és úgy gondolod, hogy ismered eléggé az emberi szervezet működését, akkor teszted a tudásod „A test – szervezetünk számokban” és „A test – a második porcika” kvízekkel, amely sok érdekes információt tartogat számodra az emberi test rekordjairól!

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.