Megszületett a döntés: íme a Budapest 150 torta

Szerző: | 2023. november. 9. | Kikapcs

A képen egy szelet torta látható.

Müller Csilla mindössze 27 éves, ennek ellenére az ő kreativitása bizonyult a legjobbnak a Budapest 150 tortája versenyen, melyben 20 különböző cukrászati remekmű mérkőzött meg egymással.

Milyen alkalomból írták ki a Budapest 150 pályázatot?

Ahogyan ezt pályázat neve is tartalmazza: Budapest idén ünnepli 150. születésnapját. A mai Budapest 1873. november 17-én jött létre a Duna bal partján fekvő Pest, valamint a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével. A kiírt pályázat célja egy olyan ünnepi torta megalkotása volt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében viszont a mai kort és a jelen trendeket képviseli. A pályázatra nevezhettek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is.

Mi volt a pályázat megkötése az alapanyagokat illetően?

Az, hogy a benyújtott torták ízvilága egyezzen meg azzal, amit 1873-ban egy budapesti cukrászdában megkóstolhattak az oda betérő ízesszájú vendégek. Az alapanyagokat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kutatásai alapján állították össze. A felhasznált technológiával és a formával kapcsolatban azonban már nem neveztek meg követelményt, így jelenhet meg egyszerre a múlt és a jelen a Budapest 150 tortában.

Hogyan zajlott a döntés?

A négytagú szakmai zsűrinek már csak az öt legjobb tortakészítmény közül kellett kiválasztania a döntő fordulóban a legjobbat. A zsűri tagjai Andrész Zoltán, Balogh Nóra és Pataki Ádám cukrászmesterek, valamint Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója voltak. Utóbbi így nyilatkozott a turizmus.com-nak:

„A magyar főváros 150 éve egyesült, ez alatt az idő alatt nagyon sok fajta behatás és élmény gazdagította és érlelte az ízlésvilágunkat. Ezért tartom különösen fontosnak, hogy továbbvigyük a gasztronómiai hagyományainkat, de már új és friss látásmóddal kombinálva. Budapest tortája ezt a különleges kettősséget foglalja magában, bízom benne, hogy öröm lesz belekóstolni mindenkinek”.

Mit lehet tudni a győztes tortáról?

A beküldött készítmények közül a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis fantázianevű alkotása nyerte el a Budapest 150 torta címet. A torta megálmodója az elkészítésnél elsősorban arra törekedett, hogy a szeptemberi kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálja azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a csokoládéra, a kávéra és a mogyoróra.

„A hangsúly a mogyorón van, míg a kávé és a csokoládé a maguk kesernyés, aromás ízeivel kitűnően gazdagítják a mogyoró ízét. A csavart az áfonya adja, melynek savassága könnyebbé és vibrálóvá varázsolja az összhatást.” – árulta el a megálmodó.

Mit tudhatunk még a készítőről?

Müller Csilla már 7 éve erősíti a Belvárosi Auguszt Cukrászda csapatát, az iskolai gyakorlatát is itt végezte. A Natalis az első olyan tortája, amelyet versenyre küldtek, és ezt rögtön díjra is váltotta.

Mikortól kóstolhatjuk meg a Budapest 150 tortát?

Fővárosunk 150. évfordulójának napjától: azaz 2023. november 17-étől. A bemutatása ünnepélyes keretek között fog zajlani. Ettől kezdve bárki megkóstolhatja majd a Magyar Cukrász Ipartestülethez tartozó cukrászdákban. Érdekesség, hogy a Budapest 150 torta lesz az első olyan cukrászati termék, amely hivatalosan Budapest nevét viseli.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik két magyar cukrászda került fel a TasteAtlas TOP 150 torta nemzetközi listájára olvasd el a témában írt cikkünket!

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.