Melyik a legszebb nyelv a világon?

Szerző: | 2023. november. 1. | Kikapcs

Szófelhő, amelyben az álom szó különböző nyelveken látszik.

A folyamatos érdeklődés ellenére alig van empirikus kutatás arról, hogy egyes nyelvek szebben hangzanak-e, mint mások. Az olasz dallamos, a német kissé durva – de mi a helyzet a páezzel vagy tamillal? Egy közelmúltban készült felmérésben több száz nyelv vokális vonzerejét vizsgálták a nyelvészek. Melyik a legszebb nyelv? Mutatjuk a végeredményt.

Régóta vitatott, hogy esztétikailag mely nyelvek kellemesek, és miért. Egyes nyelveket eredendően szépnek, másokat csúnyának bélyegezni politikailag lázító, és nehéz módszertani kihívások is felmerülnek, mivel a nyelv szépségének megítélése egyedi tényezőktől függ. Erre mutatott rá egy közelmúltban készült felmérés is, amely 43 nyelvcsalád, 228 nyelvét vizsgálta fonetikai szempontból.

Az Orosz Tudományos Akadémia és a svéd Lund Egyetem kutatói angol, kínai és sémi anyanyelvűek bevonásával végezték a vizsgálatot. Az előre rögzített hanganyagot 820 embernek játszották le, akiknek jelezniük kellett, hogy a hallottak mennyire nyerték el a tetszésüket.

A szakemberek kevés utaló jelet találtak arra, hogy egyes nyelveket vonzóbbnak és szebbnek gondolnának az emberek. Azonban a felmérés azt igazolta, hogy egy adott nyelv szépsége kizárólag a fülünkön múlik.

A felmérés résztvevői körében nem volt egybehangzó egyetértés abban, hogy melyik a legszebb nyelv. Az eltérő hátterű kultúrával rendelkező emberek más-más nyelv hangzását ítélték a legszebbnek.

A kínaiul beszélők a mandarin, az angol és a japán nyelvet tartották a legszebbnek, a sémi nyelveket beszélők a spanyol, az angol, az olasz és az arab nyelvet preferálták.

A felmérés arra is rámutatott, hogy kultúrától vagy a beszélt anyanyelvtől függetlenül, az észak-kaukázusi családból származó avarokat és csecseneket alig ismerték a felmérés résztvevői, mégis szokatlanul alacsony pontszámmal értékelték ezeket a nyelveket. Ugyancsak ismeretlen volt számukra a török családból származó karakalpak nyelv, viszont ebben az Üzbegisztánban beszélt nyelvre átlagon felüli pontot adtak az értékelést végzők.

Akárcsak a tok pisin, amely Pápua Új-Guineában beszélt, angol alapú kreol nyelv, amelyet a felmérésben résztvevők döntő többsége magasra értékelt.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik nyelv a legnépszerűbb a nyelvvizsgázók körében, olvasd el a témában írt cikket! Ám ha inkább próbára tennéd tudásod, az angol rendhagyó igék kívzt ajánljuk.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.